Info

Ogromna afera u filmskoj industriji traje godinama, visoki dužnosnici HDZ-a glavni akteri?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

“Na pragu smo jedne ogromne afere koja je teška desetine miliona maraka i čiji trag vodi do visokih dužnosnika HDZ-a”. Rekao je ovo još 19. maja 2021. godine na press-konferenciji šef Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović.

Od tada do danas, situacija se usložnjava, rješenja nema, a nižu se nezakoniti postupci na štetu filmskih radnika u FBiH. Optužbe za flagrantno kršenje autorskih prava samo su jedan segment ovog zamršenog i začaranog kruga iza kojih, prema riječima filmskih radnika, stoji jedan čovjek -Antonio Beus.

Ko je Antonio Beus?

Poduzetnik koji je u filmskoj industriji od 1998. godine, kada je, preko svojih kompanija, radio zastupništvo glavnih svjetskih studija Columbia, Fox i Warner Bros na teritoriji Bosne i Hercegovine za kino i videodistribuciju. Trenutno kažu u Udruženju rediteljica i reditelja BiH obnaša nekoliko ključnih funkcija, te je u sukobu interesa na svakoj od njih.

Provjerom odgovarajućih registara i odluka, utvrdit će se da je Antonio Beus:

– suvlasnik Art company d.o.o. koja je zastupnik agencije Agicoa za BiH,
– predsjednik Asocijacije za zaštitu audiovizualnih djela (APAW),
– predsjednik Udruge Filmske Industrije kojoj je Institut za intelektualnu svojinu BiH dao
monopolsku licencu da prikuplja autorsku naknadu od kablovskih distributera koji nikad nije raspodijelio autorima, a što je zakonska obaveza
– predsjednik Fondacije za kinematografiju FBiH preko koje raspolaže sa sredstvima iz budžeta

– kandidirao se za člana Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH – jedna od rijetkih funkcija koja mu je izmakla.

Agicoa godinama u BiH prikuplja autorske naknade na sporan način i niti jedan organ do danas nije utvrdio da zaista predstavlja producente, a godinama se predstavlja kao njihov predstavnik. Agicoa je najveći član Udruge Filmske Industrije. Preostali članovi su neki od dobitnika sredstava iz budžeta putem Fondacije za kinematografiju FBiH.

Sa potvrdama Agicoa i Filmskog centra, Beus je od Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, na čijem čelu je Josip Merdžo zatražio licencu za kolektivno ostvarivanje prava autora audiovizuelnih djela što mu je Institut više puta odobrio, na osnovu koje je pokušao izvršiti naplatu od kablovskih/IPTV operatera u BiH i od nekih naplatio, a nije raspodijelio u skladu sa zakonom. U vrijeme kada je Udruženje filmskih radnika obavljalo ove poslove, prikupljane sredstva su išla autorima, tvrde u Udruženju rediteljica i reditelja u BiH.

Na čelu Instituta za intelektualno vlasništvo je Josip Merdžo. Merdžo odmah po imenovanju 2015. godine oduzima dozvolu UFRBIH, dodjeljuje je Udrugi filmske industrije (UFI).

UFI je samostalna, nestranačka i nevladina Udruga sa sjedištem u Kiseljaku, koja ima za cilj prikupljanje novca za autorska prava od telekom operatera, koji iznose desetine milona maraka na godišnjem nivou.

Inače, Josip Merdžo generalni je sekretar Vijeća Hrvatskog narodnog sabora, bivši HDZ-ov premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona koji je 2005. godine pravosnažno osuđen zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja i ovlasti. Merdžo nije odležao zatvorsku kaznu jer ga je pomilovala tadašnja predsjednica Federacije BiH, a danas predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, Borjana Krišto.

I tu nije kraj ove afere. Sporna je i Odluka koju je Fondacija za kinematografiju, odnosno Komisija koja radi u nepotpunom sastavu donijela 26.06.2023. godine a kojom se stavlja van snage tabela broj 2 člana 37. Pravilnika o procedurama i kriterijima za izbor korisnika sredstava Fondacije za kinematografiju broj: 04-3-254/21 od 20.12.2021.godine, te u skladu s tim će se dodjeljivati iznos finansijske podrške nevodeći se bodovnom listom jer bi u suprotnom od ukupnom broja aplikanata sredstva dobilo samo 3 aplikanta.

Za vrijeme mandata trenutnog Upravnog odbora donesen je Pravilnik o procedurama i kriterijima za izbor korisnika sredstava Fondacije za kinematografiju broj: 04-3-254/21 od 20.12.2021. godine, mimo konsultacije sa strukovnim udruženjima i uprkos njihovog osnovanom protivljenju.

Pravilnik je osnov za raspodjelu novca građana iz budžeta, a proces bodovanja je arbitraran i diskriminatoran, tvrde iz Udruženja rediteljica i reditelja BiH.

Pored navedene nezakonitosti, sredstva su se doznačila članovima udruženja UFI čiji predsjednik je također Antonio Beus, što predstavlja očigledni konflikt interesa.

“Udruženja rediteljica i reditelja BiH je podnijelo inicijativu Vladi FBiH da se sporne odluke Fondacije za kinematografiju ponište iz niza razloga,a uskladu sa datim ovlaštenjima, našu inicijativu je potpisao sekretar.”

Beus je odlučio o pokretanju krivične prijave protiv generalnog sekretara Udruženja reditelja i rediteljica zbog, kako tvrde, lažnog predstavljanja i podnešenja prijave protiv same Fondacije.

U svom saopštenju Fondacija za kinematografiju navodi: “Naime, Nedim Karalić je, predstavljajući se kao ovlašteno lice Udruženja rediteljica i reditelja u BiH, sačinio i potpisao prijavu, lažnog sadržaja, protiv Fondacije za kinematografiju i Antonia Beusa, predsjednika Upravnog Odbora zbog navodnog sukoba interesa, znajući da još od marta mjeseca 2022. godine uopće nije ovlašteni potpisnik Udruženja rediteljica i reditelja u BiH”.

“Na ovaj način doveo je u zabludu Vladu Federacije Bosne i Hercegovine, koja je temeljem njegove prijave poništila već okončane i realizirane projekte po provedenim javnim natječajima korisnika sredstava Fondacije za kinematografiju, sa pozicija sufinansiranja komplementarnih djelatnosti za 2023 godinu, kao i za korisnike sredstava Fondacije za kinematografiju Sarajevo sa pozicije, sufinanciranja filmske proizvodnje u 2023 godini. Ovo je dokazano izvatkom iz Ministarstva Pravde BiH koji je dostavljen Vladi FBiH, Federalnom ministarstvu kulture i sporta FBiH i Fondaciji za kinematografiju”, tvrde u nastavku.

Potom ističu kako je “lažnim predstavljanjem, zloupotrebom pečata i ovlasti i ostalim postupcima koji će biti kao sastavni dio kaznene prijave u istoj biti detaljnije opisani, dotični prouzročio veliku štetu s ogromnim posljedicama u budućnosti, kako Vladi Federacije BiH, Fondaciji za kinematografiju Sarajevo, tako i svim aplikantima koji su na navedenim konkursima već dobili sredstva za realizaciju svojih projekata”.

“Shodno pravilniku i poslovniku Fondacije za Kinematografiju Sarajevo, ista će angažirati advokata za podnošenje prijave protiv navedenog Nedima Karalića, samozvanog tajnika Udruženja rediteljica i reditelja u BiH”, zaključuju u saopštenju.

Sjednica Vlade FBiH je u četvrtak, kada bi trebalo biti jasnije da li će se Upravni odbor Fondacije kazniti pod optužbama za propuste i kršenje zakona i pravilnika, te sukob interesa, a na insistiranje istaknutih filmskih djelatnika, bosanskohercegovačkih autora i produkcija koji su imali ogroman međunarodni uspjeh.

Autor: N1



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno