Kultura

Predavanje ‘Tri života Sarajevske hagade’ u Gradskoj biblioteci Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predavanje ‘Tri života Sarajevske hagade’ u Gradskoj biblioteci Zenica – Načelnica Odjeljenja za arheologiju Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine Ana Marić održala je danas u prostoru Gradske biblioteke Zenica javno predavanje u okviru projekta “Tri života Sarajevske hagade“, a u sklopu kojeg su pripremili i izložbu. Marić je napomenula kako su izložbom 1. februara ove godine obilježili 131. rođendan Zemaljskog muzeja BiH.

-Izložba, u stvari, prati životni put Hagade od njenog nastanka u kraljevstvu Aragon, preko Italije pa sve do Sarajeva, gdje se nalazi još uvijek – kazala je Marić. Navela je da su zbog kratkog vremena i činjenice da će krajem narednog mjeseca izložba biti prezentirana i u Arheološkom muzeju u Zagrebu, odlučili projekt prezentirati u Zenici samo predavanjem.

-Ovo je kratka priča o Hagadi, kako je dospjela u Sarajevo, a u koju su ukomponirani i elementi izložbe. Cilj nam je svim onim ljudima koji nisu u mogućnosti vidjeti original, približiti i predstaviti knjigu koja je, vjerovatno, jedan od najpoznatiji artefakata koje ima Zemaljiski muzej BiH – istakla je Marić. Ističe da su prije nekoliko mjeseci izdali i faksimilsku repliku Sarajevske hagade, na što su jako ponosni.

Zemaljski muzej s tom izložbom i predavanjima preoteklih mjeseci posjećuje bh. gradove u kojima postoji Američki kutak, jer se radi o projektu kojeg su razvili uz podršku Ambasade SAD-a u BiH. Marić napominje kako je trenutno izložba postavljena u Bijeljini, sljedeće će sedmice biti postavljena u Tuzli, a najesen će, najavljuje, izložbu postaviti u Banjoj Luci i Bihaću.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno