Uncategorized

Pravoslavni vjernici proslavljaju Vaskrs

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pravoslavni vjernici danas slave uskrsnuće Kristovo – Vaskrs, pozdravljajući se tradicionalnim pozdravom “Hristos voskrese, vaistinu voskrese”.

Vaskrs je najveći kršćanski praznik, a pravoslavni vjernici vjeruju da je toga dana Isus Krist uskrsnuo od mrtvih, pobijedio smrt i svim ljudima darovao vječni život.

Pravoslavni vjernici se pozdravljaju sa: „Hristos voskrese“, a odgovaraju „Vaistinu voskrese“. Tako se pozdravlja do Spasovdana, četrdesetog dana od Vaskrsa, kako nalaže tradicija.

Vjernici, po tradiciji, vaskršnja jaja boje na Veliki petak, kada se ništa drugo ne radi, a prvo obojeno jaje, ostavljaju na stranu do idućeg Vaskrsa i zovu ga “čuvarkuća”.

Pravoslavni vjernici Vaskrs slave tri dana pa su u kalendaru Srpske pravoslavne crkve crvenim slovom obilježeni Vaskršnji ponedjeljak i Vaskršnji utorak.

Vjernicima su Vaskrs čestitale mnogobrojne osobe iz društvenog i političkog života BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno