Info

Pravo na život ugroženo duhanskim dimom

Pravo na život ugroženo duhanskim dimom
Pravo na život ugroženo duhanskim dimom
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pravo na život je osnovno ljudsko pravo, a upravo je ono direktno ugroženo duhanskim dimom, navodi se u otvorenom pismu Udruženja “Progresivni razvoj organizacija i individua” (PROI) povodom 10. decembra – Međunarodnog dana ljudskih prava.

U Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima iz 1948. godine naglašeno je da svi ljudi imaju pravo na životni standard adekvatan za zdravlje i blagostanje pojedinca i njegove porodice.

Sve do ranih 2000-ih, zagovarači javnog zdravlja nisu se oslanjali na ljudska prava niti na ljudsko pravo na zdravlje kada je riječ o kontroli duhana.

“Dok pušači slobodno biraju hoće li zapaliti cigaretu, nepušači nerijetko ne mogu imati izbor za to hoće li, ili ne biti izloženi štetnom, duhanskom dimu. Među najugroženijom kategorijom su svakako djeca, koja nemaju slobodu izbora ni mehanizme zaštite ili protestiranja protiv izloženosti duhanskom dimu, te smo im mi dužni osigurati pravo na zdrav i neugrožen život”, navodi se u saopćenju.

Podsjećaju na izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije u kojem se navodi da je skoro polovina djece u ukupnoj svjetskoj populaciji izložena je duhanskom dimu.

“Smatramo da je potrebno stvoriti mehanizam zaštite od razarajućih, štetnih posljedica po zdravlje, ali i društvenih, okolišnih i ekonomskih posljedica konzumacije duhana i izloženosti posrednom pušenju. Okvirna konvencija o kontroli duhana (The Framework Convention for Tobacco Control-FCTC) je najznačaniji instrument kada je u pitanju implementacija zakona o kontroli duhana širom svijeta. BiH je 2009. godine ratificirala ovu konvenciju”, navodi se.

U publikaciji Pristup kontroli duhana baziran na ljudskim pravima (Human Rights-Based Approach to Tobacco Control) navedeno je da Mreža za ljudska prava i kontrolu duhana (Human Rights and Tobacco Control Network) naglašava da oslanjanjem na međunarodne konvencije o ljudskim pravima, građani širom svijeta mogu efektivno zahtijevati akciju kada je u pitanju kontrola duhana.

Rok za usklađivanje zakona sa Okvirnom konvencijom o kontroli duhana iznosi pet godina od dana njenog potpisivanja, a za BiH ovaj rok je prošao u oktobru 2014. godine, a zakon još uvijek nije usklađen.

“Skrećemo pažnju na trenutnu situaciju te pozivamo sve nivoe vlasti na usklađivanje zakonskih okvira koji će građanima garantovati osnovna ljudska prava među kojima je i osnovno pravo na zdravlje, čist zrak i odgovarajuće standarde života ali i poziva građane BiH da zahtijevaju njihovu provedbu. Na ovaj način dajemo svoj doprinos obilježavanju Međunarodnog dana ljudskih prava”, dodaje se u otvorenom pismu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno