Info

Pravo na slobodan pristup otvorenom moru

BiH ima pravo na slobodan pristup otvorenom moru
BiH ima pravo na slobodan pristup otvorenom moru
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pravo na slobodan pristup otvorenom moru- “Bosna i Hercegovina pomorska zemlja”, tema je javne tribine koju je Općina Novi Grad Sarajevo organizirala u povodu dvadesete godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma za BiH, te kako bi se šira javnost informisala o tome da li BiH ima pravo na slobodan pristup otvorenom moru.

Uvodničar na tribini bio je inžinjer saobraćaja, stalni sudski vještak, te zamjenik predsjednika Pomorskog društva BiH i vršilac dužnosti direktora Pomorskog društva BiH Ševal Kovačević, koji je prisutnima sa stručnog aspekta objasnio pitanje dugo najavljivane izgradnje Pelješkog mosta u Neumskom zaljevu.

U svom izlaganju Kovačević je podsjetio da BiH u okviru svog teritrorijalnog obuhvata izlazi na more u Neumskom zaljevu, te da je potpisnica nekoliko Konvencija UN-a o pravu mora, koje je potpisala 1993. godine, znatno prije Republike Hrvatske. Imajući u vidu činjenicu da se posljednjih godina konstantno najavljuje izgradnja mosta u Neumskom zaljevu, kojim bi se, kako kažu, spojila kontinentalna Hrvatska sa Pelješcom i ostatkom hrvatskih teritorija oko Dubrovnika, istakao je da je BiH pomorska zemlja i da ima pravo na slobodan pristup otvorenom moru.

Pored mnogo otvorenih pitanja o kojima je javnost u BiH djelomično ili nije nikako upoznata kada se radi o izgradnji Pelješkog mosta, ključna pitanja o kojima je govorio Kovačević, a koja su se nametnula svih ovih godina je, pitanje suvereniteta BiH na svom cjelokupnom teritoriju te, u kojoj mjeri je naša zemlja suverena država? Da li je i dvadeset godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma još uvijek otvoreno pitanje suverenosti naše zemlje na kompletnom bosanskohercegovačkom teritoriju?

Ono što je veoma važno znati kad je u pitanju Neum i njegov širi rejon, o čemu je Kovačević govorio je, da su Neum, Klek i niz drugih teritorija koje se danas nalaze u sastavu BiH, 1718. godine pripali Turskoj (Požarevačkim mirom), na insistiranje Dubrovnika, gdje se utvrđivalo razgraničenje između Turske i Mletačke Republike. Takozvanom “Mocenigovom linijom“ utvrđen je i koridor između Neuma i Kleka, a prema Sutorini i Boki Kotorskoj, tako da je tada Dubrovnik potpouno fizički odvojen od mletačkih teritorija. Dakle, kad se vršilo razgraničenje ovih teritorija Hrvatska uopće nije bila strana u predmetu ili strana u sporu.

Također, Kovačević je tokom svog izlaganja na slajdovima pokazao niz primjera svjetskih standarda izgradnje mostova, od kojih BiH ne smije odustati, ako Hrvatska ipak odluči graditi Pelješki most!? Poštujući svjetske standarde u plovnoj zoni šrina između stubova mora biti minimalno 500 metara, a visina 60 metara. Kovačević smatra da bi tek izgradnjom takvog mosta, BiH bilo omogućeno pravo na slobodan pristup otvorenom moru i međunarodnim vodama. Tek bi u tom slučaju bilo omogućeno uplovljavanje u Neumski zaljev i najvećim brodovima koji danas plove svjetskim morima, što i treba biti strateški cilj BiH.

akta.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno