Info

Pravni fakultet UNZE osvojio treće mjesto na moot court takmičenju iz oblasti Krivičnog prava

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pravni fakultet UNZE osvojio treće mjesto na moot court takmičenju iz oblasti Krivičnog prava – Studenti pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici i ove godine su učestvovali na državnom moot court takmičenju u simuliranom suđenju iz oblasti krivičnog prava.  Takmičenje je održano u prijatnom ambijentu hotela Termag na Jahorini, gdje su takmičari zajedno s akademskim trenerima, pored priprema i usredotočenosti na samo takmičenje, mogli uživati u prirodnim ljepotama ove planine.

Osnovni cilj takmičenja je pružanje prilike i stvaranje mogućnosti studentima sticanje praktičnih iskustava iz oblasti krivičnog prava primjenjujući pri tome osnovne postulate Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda. Također, ovo takmičenje je prilika da se studenti profiliraju, te da se prepozna njihov afinitet prema krivičnom pravu Ove godine, studenti su imali priliku slušati predavanja sudija Suda BiH o pravosuđu u našoj državi, i   FBI, te se detaljnije upoznati sa postupkom prikupljanja dokaza za počinjenje određenog krivičnog djela.

Na ovogodišnjem takmičenju, finansiranom od strane Ambasade SAD-a , učestvovalo je šest pravnih fakulteta i to, pravni fakulteti iz Zenice, Sarajeva, Tuzle, Banja Luke, zatim, Pravni fakultet Univerziteta „Džemal Bijedić“ iz Mostara, te Pravni fakultet Sveučilišta iz Mostara.  Takmičarsku ekipu na strani aplikanata, odnosno podnosioca predstavke činili su Ajna Mahmić, Dženita Mameleđija i Almir Jarić, dok su ekipu respondenata, odnosno pravnih zastupnika države Bosne i Hercegovine činili Amina Hasanović, Medisa Muminović i Ana Glišić.

Koordinator projekta ispred Pravnog fakulteta bio je doc. dr. sc.  Enis Omerović , te prof. dr. sc.  Nezir Pivić, dok je akademski trener bila Lejla Zilić, asistentica na predmetu  Krivično procesno pravo. Bezrezervnu  podršku cjelokupnom projektu i takmičarima, kako u fazi priprema, tako i tokom samog takmičenja pružali su prof. dr. Enes Bikić, dekan,  te svo akademsko osoblje Pravnog fakulteta u Zenici.

Nakon napornih priprema i maksimalno uloženog truda, i ove godine, tim Pravnog fakulteta iz Zenice opravdao je titulu respektabilne akademske institucije, osvojivši u ukupnom poretku treće mjesto, kako po rezultatima pismenih podnesaka, tako i prema usmenom izlaganju u simuliranom suđenju pred sudijama Suda Bosne i Hercegovine.

O tome koliko truda je uloženo i koliko volje je bilo potrebno govori nam i izjava jedne od takmičarki, Amine Hasanović: „Svako takmičenje iziskuje napor, trud i rad, međutim na kraju ostvareni rezultat je i više nego dovoljan da bi se moglo reći: vrijedilo je. I zaista jeste. Samom takmičenju prethodio je iscrpan period priprema i rad na pisanom podnesku, uz pomoć naših akademskih trenera i profesora. Izuetna nam je čast sto smo imali priliku da dokažemo našu sposobnost pravnog argumentovanja, ali i naše retoričke sposobnosti pred sudijama Suda BiH koji sigurno predstavljaju za nas, studente prava, autoritet u oblasti krivičnog prava. Pogotovo me raduje činjenica da smo upravo od sudija dobili izuzetne pohvale i komplimente, kao potvrdu da se naš rad  i uloženo vrijeme isplatio. Naravno, pored prilike da odmjerimo snage sa našim kolegama sa pravnih fakulteta širom BiH, uživalo smo i u druženju sa njima. Sve u svemu, jedno zaista lijepo iskustvo, koje je doprinjelo našem obrazovanju i usavršavanju kao budućih pravnika.“

Također, u Zenicu je sa ponosom dosena  i dodijeljena plaketa za njaboljeg retoričara koju je zasluženo dobila studentica Ajna Mahmić, koja nam prenosi svoje iskustvo sa ovog takmičenja:

„Svakako da je čast biti sudionik takmičenja koje buduće pravnike podrobnije upoznaje sa praksom Suda u Strasbourgu te stepenom usklađenosti domaćeg krivičnog procesnog prava sa konvencijskim standardima. Osjetiti čari sudnice je privilegij za svakog studenta prava a kada u istoj dobijete odlične komplimente od strane priznatih autoriteta, u svoj grad se možete vratiti isključivo ponosni. Također, izuzetna mi je čast što je plaketa za najboljeg retoričara cjelokupnog takmičenja ove godine u mojim rukama jer to zaista pokazuje da se naporan trud i rad u današnjem društvu još uvijek prepoznaju.“



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno