Info

FOTO: Članovi Škole fotografije Zenica u posjeti Sarajevu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Članovi Škole fotografije Zenica u posjeti Sarajevu – Ove nedjelje članovi Škole fotografije iz Zenice posjetili su Sarajevo.  Škola fotografije je prva registrovana škola koja se bavi fotografijom u BiH, a locirana je u Muzeju Grada Zenice, gdje se časovi održavaju svake srijede.

Osnivačica Škole fotografije Dijana Muminović je bosansko-američka dokumentarna fotografkinja, rodom iz Zenice, a završila je studij na Western Kentucky University, gdje je stekla zvanje bachelor fotožurnalistike, a potom magistrirala iz oblasti vizuelnih komunikacija na Ohio University u SAD.

“Cilj je promovisati BiH na jedan pozitivan nacin, te omladini pružiti priliku za kretivno izraze i da ujedno stvaramo nešto korisno,” rekla je Dijana.

 Dijana je dobitnica raznih nagrada u svijetu fotografije, a imala je nekoliko samostalnih izložbi, uključujući i izložbu u američkom Kongresu u Washingtonu gdje je izlagala fotografije sa jezera Peručac i Srebrenice, o posljedicama rata BiH.

“Svi me pitaju zašto Zenica jer u Americi imam mogo više mogućnosti? Istina je, da su mi u Americi vrata uvijek otvorena za bilo koji posao i sopstveni cilj, međutim, trenutno osjećam da trebam biti ovdje i iskoristiti ono sto najbolje znam kako bih na neki način promovisala i fotografiju, a i našu zemlju.”

Na Dijaninom času je ekipa od dvadeset tri člana, različitih starosnih dobi. “S radoscu naglasavam da je to ekipa izmedju 13-66 godina, oba spola i različitih nacionalnih pripadnosti. Zbližili smo se svi jer nam je bitno da naučimo nešto o fotografiji,” dodala je Dijana.

“Posebno mi je bilo drago kada me je kontaktirala jedna učesnica i napisala da je sina pokušavala nagovoriti da upiše čas, a zatim mi je poslala e-mail i pitala ako ima smisla da se ona učlani. To je i bio cilj ove škole, da ona bude dostupna onima koji zaista žele da nesto nauče, da se kreativno izraze, usavršavaju, te da zajedno stvaramo.”

Plan Škole je nastaviti promovisati Bosnu i Hercegovinu, razvijati školu tako što ćemo imati i online časove za sve zainteresovane koji žive van Zenice, s tim da će nam izložbe biti zajedničke. Uskoro ćemo otvoriti i čas fotografije za unapređenje mentalnog zdravlja, kao i časove za djecu.”

“Fotografija je ono što znam najbolje i fotografijom i mojom povezanošću sa svijetom, vjerujem da možemo pozitivno predstavljati našu zemlju, a želja da svijet vidi BiH je sve jača svaki put kada planinarim sa svojim planinarskim društvom iz Zenice, Vedro.”

Uz podršku Muzeja Grada Zenice, Western Kentucky Univerziteta iz Amerike u vidu doniranja foto opreme, Franjevačkog medijskog centra Svetlo rijeci iz Sarajeva, Zenica Bloga, TVZE, te prijatelja koji doniranjem novčanih sredstava za foto aparate potpomažu rad ove jedinstvene škole u BiH, članovi Škole fotografije takodjer iscekuju i dron koji je na putu iz Amerike, a vec su se angažirali na stvaranju foto knjige o tvrđavama i ljepotama BiH, te ljudi koji žive u okolini jer je Škola dobila svog izdavača. Razlog dolaska u Sarajevo, nakon obilaska tvrdjave Vranduk, je da se radi ka stvaranju foto knjige. 

—-

O Dijani:

Dijana je bosansko-američka dokumentarna fotografkinja i proteklih deset godina fotografijom ispričala priče o imigraciji, ljudskim pravima i građanima Bosne i Hercegovine. Radila je kao asistent na univerzitetu; za lokalne novine, te kao mentor studentima koji su koristili fotografiju za unapređenje mentalnog zdravlja—ujedno i njen magistarski rad. Dijana je radila za Sanela Jenkins Fondaciju. Bila je pozvana kao gost da prezenatuje svoje radove na raznim univerzitetima, uključujući Allegheny College, Ohio University, University of South Florida, nakon sto je njena priča o sirijskim izbjeglicama bila objavljena.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno