Zenica

Pravni fakultet u Zenici domaćin konferencije o međudržavnim sporovima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pravni fakultet Univerziteta u Zenici i Pravnobranilaštvo Bosne i Hercegovine zajednički su organizirali dvodnevnu međunarodnu konferenciju na temu: „Međudržavni odnosi i rješavanje međunarodnih sporova u vezi vlasničkih prava, prava mora i granica“.

Kako je istakao profesor Pravnog fakulteta u Zenici i ekspert za međunarodno pravo Enis Omerović, željeli su s tom državnom institucijom organizirati prvu naučnu konferenciju ovakve vrste u BiH na kojoj će govoriti o mogućnostima rješavanja sporova među državama, pogotovo susjednim.

-Izabrali smo nekoliko tema: pravo vlasništva, pravo mora, područje državnih granica na kopnu i na moru koje BiH dijeli sa susjednim zemljama: Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom – istakao je Omerović.

U razmjeni iskustava i mišljenja uveliko su pomogli i njemački profesori međunarodnog prava s Univerziteta iz Hamburga i Evropskog instituta Univerziteta u Zarlandu.

– Oni govore o pitanju sukcesije i pitanjima vlasništva, odnosno granicama na morskome prostoru i kako se međunarodni sporovi u pogledu mora i granica mogu uopće rješavati na temeljima međunarodnoga prava – kaže profesor Omerović, koji dodaje kako je cilj konferencije naučnim jezikom, iz naučnih aspekata i uglova promatrati pomenute problem te dati naučno utemeljene zaključke.

Za bilo koji pravni postupak koji država treba da pokrene pred međunarodnim sudom, potrebno je prethodno da se donese politička odluka, ali da svaka ozbiljna politika uzima u obzir glas struke i utemeljene zaključke neke međunarodne konferencije.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno