Zenica

Pravna zaštita žrtava zagađenja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Udruženja Eko forum iz Zenice, BiH i Arnika iz Praga, Češka Republika, zajednički realizuju projekat “Pravna zaštita žrtava zagađenja okoliša u Srednjoj Bosni “.

Tokom ove sedmice planirane su tri aktivnosti u okviru ovog projekta:
1. Okrugli sto “Obnova okolišnih dozvola”, održaće se u prostorijama udruženja Eko forum Zenica, (Metalurg city centar, Školska 10) u srijedu, 15.4.2015. Očekujemo učešće predstavnika kompanije ArcelorMittal Zenica, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK, Federalne uprave za inspekcijske poslove i Grada Zenica. Na okruglom stolu će se razgovarati o učešću javnosti u obnovi okolišnih dozvola za postrojenja ArcelorMittal Zenica, te o inspekcijskom nadzoru provođenja mjera iz starih okolišnih dozvola.
Izjave za medije su planirane za 14:00 sati.

2. U srijedu, 15.4.2015, s početkom u 19:00 sati, u Family centru Ekran Zenica, premijerno će biti prikazan dokumentarni film “Za čist zrak i vodu – pet bitaka za bolji okoliš u Bosni i Hercegovini”, nakon čega će biti upriličen razgovor sa akterima filma i gostima iz Češke. Film postavlja pitanje može li aktivizam nadvladati korupciju, ravnodušnost zvaničnika i cinizam bogatih korporacija?

3. Javna tribina “Treći stub Arhuške konvencije: pristup pravdi”, održaće se u novoj zgradi Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici (Fakultetska 5), u četvrtak, 16.4.2015, s početkom u 12:00 sati. Cilj tribine je razmjena informacija i uspostavljanje saradnje između zainteresovanih pravnih stručnjaka, ekoloških aktivista iz BiH i Češke, te žrtava zagađenja okoliša. Planirane su prezentacije iskustava iz Češke i BiH, te diskusija i debata o mogućim pravnim instrumentima za zaštitu žrtava zagađenja i za sankcionisanje odgovornih.

Eko forum (Zenica, BiH) i Arnika (Prag, Češka Republika)

AirAndWater poster BSN thumb1



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno