Biznis

Poznati certificirani brendovi AS Holdinga na ovogodišnjem Halal sajmu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zlatna džezva, Bosanski lokum, Tuzlanska so, Tops, Maza i ostali proizvodi kompanija koje su u sastavu jedne od najvećih prehrambenih grupacija u BiH, i ove godine krase izložbeni prostor AS Holdinga na Halal Sajmu u Sarajevu. Trodnevni sajam održava se u hotelu Hills, a interesovanje za priznatim, domaćim brendovima ni ove godine ne jenjava. Halal certificirani proizvodi kompanija Klas, Vispak, AS, AC Food, Solana, Sprind, ZiM i MP Ljubače, sada su već tradicionalno dijelom ove velike i značajne sajamske priče.

U ime AS Holdinga na panelu „Izazovi klimatski osviještene proizvodnje hrane“, učestvuje prof.dr. Amela Semić koja naglašava da su sve veći izazovi u proizvodnji hrane, uzrokovani klimatskim promjenama, te da se procjenjuje da 20 – 40 % ukupnih antropogenih emisija dolazi od proizvodnje, prevoza, obrade i distribucije hrane, naročito u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji, što uzrokuje smanjenje usjeva i općenito dostupnost hrane.

„ Mi u AS Holding grupaciji, kao značajan proizvođač hrane kako u BiH, tako i široj regiji, obavezni smo pripremiti preventivne mjere prilagođavanja kroz održivi razvoj koji je dio naše poslovne strategije, kako bismo kroz savjestan, postojan i uravnotežen razvoj ostavili nasljeđe budućim generacijama. Klimatske promjene će se, pored dostatnosti, uz predviđanja da će se potreba za hranom gotovo udvostručiti do 2050. godine zbog porasta stanovništva,  izravno odraziti i na kvalitet i sigurnost hrane, kroz stvaranje novih bolesti, štetočina, tehnologija… Neophodno je sistemima kao što su FSSC, HALAL, NON GMO, IFS prevenirati sve veće rizike i vlastitim proizvodnjama obezbijediti neovisnost od drugih tržišta “ – istakla je prof.dr Amela Semić, potpredsjednica za poslovnu kvalitetu i održivi razvoj grupacije AS Holding.

Važno za navesti je da, AS Holding kao jedna od najvećih prehrambenih grupacija u BiH, u svom sastavu ima osam Halal certificiranih kompanija , preko 1300 Halal proizvoda, što čini oko 17 % od ukupno Halal certificiranih proizvoda u BiH. To je značajan podatak ako se uzme u obzir da je Halal industrija jedna od najbrže rastućih svjetskih industrija posljednjih godina.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno