Info

Poziv za studiranje u Rusiji

Poziv za studiranje u Rusiji
Poziv za studiranje u Rusiji
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Poziv za studiranje u Rusiji- Ministarstvo obrazovanja i nauke Rusije i “Rossotrudničestvo” najavilo je prijem stranih državljana, lica bez državljanstva i građana Rusije u inostranstvu za studiranje na ruskim visokoškolskim ustanovama.

Prema odluci Vlade Ruske Federacije o izdvajanju kvota za studiranje stranih državljana i lica bez državljanstva u Ruskoj Federaciji, prijem se vrši u okviru kvote obezbIjeđene federalnim budžetom, saopšteno je iz ruske Ambasade u BiH.

Konkurs za besplatno studiranje u Rusiji sastoji se od dvije etape, a prva je odabir kandidata u BiH koji sprovodi specijalna Radna grupa Ambasade Ruske Federacije.

Kompleti dokumenata za svakog kandidata Ambasada prima najkasnije do 20. marta kako bi te aplikacije stigle na vrijeme u “Rossotrudničestvo” radi sprovođenja druge etape odabira. Nakon razmatranja dokumenata Radna grupa Ambasade će pozvati kandidata u Ambasadu na kvalifikacione ispite.

Dalji odabir svakog pojedinog kandidata vrše obrazovne ustanove Rusije uz učešće Ministarstva obrazovanja i nauke.

Za građane BiH, lica bez državljanstva te građane Rusije koji stalno žive u BiH za 2016./2017. školsku godinu je predviđena kvota, odnosno određeni broj stipendija Ruske Vlade – ne više 40 kandidata.

Stranci koji studiraju u Rusiji u okviru kvote obezbijeđene federalnim budžetom dobijaju državne stipendije, te smještaj u studentskom domu u skladu sa uslovima predviđenim za državljane Ruske Federacije koji studiraju na osnovu federalnih stipendija.

Strani državljani koji dolaze na stručno stažiranje u okviru osnovnog obrazovnog programa takođe imaju pravo na državnu stipendiju.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno