Kultura

POZIV: Sudjelujte na Međunarodnoj teatarskoj manifestaciji “Noć teatra BiH 2022.”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bosansko narodno pozorište Zenica i ove godine je koordinator međunarodne teatarske manifestacije European Theatre Night (Evropska noć teatra) – Noć teatra Bosne i Hercegovine.

Zadovoljstvo nam je pozvati vas na sudjelovanje na 13. bosanskohercegovačkoj manifestaciji Noć teatra BiH 2022. Ovo jedinstveno jednodnevno događanje posvećeno je scenskim i izvedbenim umjetnostima i održat će se na području cijele Bosne i Hercegovine.

Noć teatra BiH 2022. bit će organizovana u subotu,  19. novembra 2022.

Ovim putem se pozivaju javna, nezavisna i privatna pozorišta/kazališta, centri za kulturu, instituti, ustanove, udruženja, biblioteke, muzeji, druge umjetničke organizacije, školske i visokoškolske ustanove, kao i svi drugi subjekti koji se bave određenim oblikom scenskih, izvedbenih i muzičko-scenskih umjetnosti, da svojim programom tokom Noći teatra BiH 2022. doprinesu razvoju i dodatnoj afirmaciji teatarske djelatnosti, savremene umjetničke produkcije i stvaralaštva, te ukupne kreativnosti u BiH.

Zemlje učesnice međunarodne teatarske manifestacije European Theater Night, koja okuplja i ujedinuje evropske teatarske djelatnike i publiku su Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Belgija, Srbija, Crna Gora, Češka, Bugarska, Slovenija, Austrija, Mađarska i  Slovačka.

Sudionicima Noći teatra BiH će za promociju biti pripremljen promotivni materijal: plakati, programski rasporedi, te ostali materijali koji vizuelno obilježavaju i pozivaju na ovu manifestaciju.

Program Noći teatra primarno obuhvata pozorišne predstave i izvedbe, a svakako može sadržavati i sve ostale oblike scenskih i muzičko-scenskih umjetnosti (međunarodne koprodukcije i gostovanja, koncerti, čitanja i uprizorenja tekstova savremenih autora, višejezičnost, okrugle stolove i susrete s izravnim internetskim uključivanjem, izložbe, igraonice i radionice za djecu, prigodnu gastronomsku ponudu i dr).

I ove, trinaeste godine po redu, Noć teatra BiH potvrđuje da se radi o umjetničkom projektu u kojem uživaju i učestvuju svi (izvođači, muzičari, scenski djelatnici, ostali profesionalci), a posebno gledatelji koji tog dana dobiju više nego drugih teatarskih večeri (besplatne ulaznice, prateći programi, ulaznice po promotivnim cijenama, priliku da obiđu i upoznaju se sa pozorišnim prostorijama, i sl).

Noć teatra integrira Bosnu i Hercegovinu i njene teatarske i umjetničke organizacije u jedinstvenu evropsku porodicu kulture i teatra.

Ovo je događanje i noć otvorenih vrata kada je moguće teatarske prostore vidjeti iz druge vizure, upoznati se sa scenskim prostorima, glumačkim garderobama, tonskim i rasvjetnim kabinama, šminkernicama, magacinima kostima i rekvizite, slikarnicom, radionicama i slično.

Sva događanja u sklopu ove jednodnevne, ali i cjelonoćne manifestacije okupljena su oko istog cilja – ostvarivanja novog i drugačijeg zajedništva teatarske publike i umjetnika u jedinstvenom iskustvu.

Stoga nam je želja da u subotu, 19. novembra 2022. godine zajednički otvorimo sve bosanskohercegovačke teatre i scene kao mjesta susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja o teatarskoj umjetnosti, čime obogaćujemo redovan program, zadržavamo naše posjetioce i širimo krugove naše publike.

Molimo vas da nam potvrdite prijem ovog poziva i pošaljete pisanu potvrdu o sudjelovanju u Međunarodnoj kulturnoj manifestaciji Noć teatra BiH 2022. najkasnije do petka 21. oktobra 2022. godine u 17 sati na adresu elektronske pošte: [email protected], kako biste bili uvršteni na listu učesnika manifestacije koju proslijeđujemo svim evropskim partnerima i medijima u zemlji i inostranstvu, uključiti vas u predstojeće aktivnosti projekta, a vašu instituciju i predložene programe uvrstiti u promotivne materijale.

Dodatne informacije o projektu možete pronaći na internetskim stranicama:

www.nocteatra.bnp.ba   i  www.europetheatrenight.com

Kontakt osoba:

Merima Handanović, koordinatorica manifestacije Noć teatra BiH

tel:  +387 62 796 058, e-mail: [email protected] i [email protected]

FORMULAR: Formular, Noć teatra



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno