Zenica

POZIV NA TRIBINU: “Juraj Neidhardt + betonski spavači = Identitet grada”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

POZIV NA TRIBINU: Juraj Neidhardt+ betonski spavači= Identitet grada- Srdačno Vas pozivamo u Bosansko narodno pozorište u Zenici, 19.03.2024. godine, na:

19:00h – Projekciju epizode treće sezone serijala Betonski spavači “Grad radnika i arhitekata”

19:50h – Pauza

20:00h – Promocija reprinta knjige “Arhitektura Bosne i put u suvremeno”,

                   Autora Juraja Neidhardta i Dušana Grabrijana

Promotori knjige:  Radivoje Mandić (dopisni član ANUBiH-a); Amir Vuk Zec – (dopisni član ANUBiH-a)

20:30h – Otvorena diskusija “Identitet grada”

(Učesnici diskusije: Radivoje Mandić (dopisni član ANUBiH-a); Amir Vuk Zec (dopisni član ANUBiH-a);   Saša Ban (Betonski spavači- redatelj), Nevenka Šablić (Betonski spavači- scenarist), Dana Budisavljević (Betonski spavači- producent), Selvedin Avdić (novinar i književnik), Mirza Džananović (profesor UNZE) i Vedad Islambegović (arhitekt i profesor UNSA).

Napomena: Prvi put objavljena 1957. godine, “Arhitektura Bosne i put u suvremeno” predstavlja temeljni teoretski okvir i osnovno ishodište savremene arhitekture u Bosni i Hercegovini.  Potencijal knjige da otvori novu perspektivu i nagovijesti stvaranje autentičnog regionalnog pravca zasnovanog na poukama i kvalitetama lokalnog konteksta istakao je i Le Corbusier, jedno od najvećih imena moderne arhitekture XX stoljeća, koji je za nju napisao predgovor. Bitno je istaći da izvorni urbanističko-arhitektonski koncept Grada Zenice i knjiga „Arhitektura Bosne i put u suvremeno“ dijele zajedničkog autora. Reprint monografije će predstaviti dopisni članovi Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine Radivoje Mandić i Amir Vuk Zec.

Organizatori događaja su Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini, Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, i Filozofski fakultet Univerziteta u Zenici.

Za ovaj događaj se neće slati individualne pozivnice- na njega su pozvani svi i svi su dobrodošli!

Vidimo se u Bosanskom narodnom pozorištu!



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno