Info Zenica

Ljekarski pregledi: Radnici u obrazovanju u ZDK rade svake godine, policijski službenici ljekarski obavili krajem 2023.

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona počeli su još krajem prošle godine obavljati redovne ljekarske preglede – potvrdio je Feni portparol Uprave policije MUP-a ZDK Samir Valentić.

Policijski službenici u tom kantonu ovu su obavezu počeli izvršavati i prije zaključka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine od 27. februara ove godine, kojim je na prijedlog ministra unutrašnjih poslova FBiH Rame Isaka naloženo da sva kantonalna ministarstva iz tog entiteta u najkraćem roku trebaju obaviti ljekarske preglede svih svojih službenika.

-Prema Pravilniku o zdravstvenim pregledima policijskih službenika UP MUP-a ZDK-a, redovni zdravstveni pregledi vrše se svake dvije godine, a posljedni pregled je vršen u periodu od mjeseca oktobra do decembra 2023. godine. S tim da je jedan broj policijskih službenika upućen na dodatne ljekarske preglede, odnosno sistematski pregled još nije okončan – naglasio je Valentić.

Posljednji ljekarski pregled prije spomenutog sa kraja 2023. godine, vršen je u periodu od novembra 2011. do januara 2012. godine, što znači da ni u tom kantonu policajci nisu vršili preglede skoro punih 12 godina.

-Za obavljeni ljekarski pregled policijskih službenika UP MUP-a ZDK u 2023. godine, izdvojeno je 84.341 KM – istakao je Valentić.

Situacija je puno povoljnija po ovom pitanju u oblasti obrazovanja u tom kantonu, jer zaposlenici u tom sektoru, njih skoro 6.000 u ZDK-u, ljekarske preglede obavljaju svake godine, pred početak školske godine koja u tom kantonu počinje 1. septembra.

Ovosedmičnim potpisivanjem ugovora o pristupanju Kolektivnom ugovoru između Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH i Vlade ZDK, koji će vrijediti tri godine, vlada tog kantona obavezala se izvršiti ljekarski pregled i budžetskih korisnika iz tog sektora.

A to praktično znači da će u tom kantonu svi budžetski korisnici, a kojih ima oko 9.000, uskoro imati obavljene ljekarske preglede. Ova se obaveza odnosi i na državne službenike i namještenike u organima lokalnih samouprava.

-Kada su u pitanju državni službenici i namještenici, do sada je to bilo prepušteno samim rukovodiocima. Imamo pozitivan primjer da više od 50 posto njih rade sistematske. Ostali nisu imali, a krajni rok je od budžeta za narednu godinu. Ako bude rebalansa budžeta, planirat ćemo novac za sistematske i za ovu godinu – najavio je ministar pravosuđa i uprave Nebojša Nikolić.

Napominje da državni službenici i namještenici u lokalnim samoupravama uglavnom redovno obavljaju ljekarske preglede. Smatra da oko 30 posto zaposlenih iz tog sektora dosad nije obavljalo ljekarske preglede.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno