Kultura

Poziv na sudjelovanje na Međunarodnoj teatarskoj manifestaciji European Theatre Night – Noć teatra BiH 2018.

Poštovani,

hvala Vam na prijavama koje su došle. Radujemo se novim druženjima. Ako niste poslali svoju prijavu, podsjećamo Vas da imate još malo vremena.

čast nam je i zadovoljstvo pozvati Vas na sudjelovanje na 9. bosanskohercegovačkoj manifestaciji Noć teatra 2018. Ovo jedinstveno jednodnevno događanje posvećeno je scenskim i izvedbenim umjetnostima i održat će se na području cijele Bosne i Hercegovine.

Noć teatra 2018. bit će organizovana u subotu, 17. novembra 2018. i

želja nam je da taj dan/noć zajednički otvorimo sve bosanskohercegovačke teatre i scene kao mjesta susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja o teatarskoj umjetnosti, čime obogaćujemo redovan program, zadržavamo naše posjetioce i širimo krugove naših publika.

U prilogu se nalazi cijeli tekst poziva i formular za prijavu.

Unprijed Vam se zahvaljujemo što ćete i ove godine zajedno sa nama otvoriti svoja vrata i slaviti teatar u subotu, 17.novembra 2018. godine.

Poziv na sudjelovanje na Međunarodnoj teatarskoj manifestaciji European Theatre Night – Noć teatra BiH 2018. – Bosansko narodno pozorište Zenica je i ove godine koordinator međunarodnog teatarskog projekta European Theatre Night (Evropska noć teatra) – Noć teatra za Bosnu i Hercegovinu. Čast nam je i zadovoljstvo pozvati Vas na sudjelovanje na 9. bosanskohercegovačkoj manifestaciji Noć teatra 2018. Ovo jedinstveno jednodnevno događanje posvećeno je scenskim i izvedbenim umjetnostima i održat će se na području cijele Bosne i Hercegovine.

Noć teatra 2018. bit će organizovana u subotu, 17. novembra 2018. Ovim pismom pozivamo sva javna, nezavisna i privatna pozorišta/kazališta, centre za kulturu, institute, ustanove, udruženja, muzeje, umjetničke organizacije, školske i visokoškolske ustanove, kao i sve druge subjekte koji se bave određenim oblikom scenskih, izvedbenih i muzičkoscenskih umjetnosti, da svojim programom tokom Noći teatra BiH 2018. doprinesu razvoju i dodatnoj afirmaciji teatarske djelatnosti, savremene umjetničke produkcije i stvaralaštva, te ukupne kreativnosti u BiH.

Zemlje učesnice međunarodne teatarske manifestacije European Theater Night, koja okuplja i ujedinuje evropske teatarske djelatnike sa njihovim publikama su Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Belgije, Srbija, Crna Gora, Češka, Bugarska, Slovenija, Austrija, Mađarska i Slovačka.

Sudionicima Noći teatra BiH će  za promociju biti pripremljen promotivni materijal: plakati, programski rasporedi, te ostali materijali koji vizuelno obilježavaju i pozivaju na ovu manifestaciju, na latiničnom i ćiriličnom pismu.

Program Noći teatra primarno obuhvata pozorišne predstave i izvedbe, a svakako može sadržavati i sve ostale oblike scenskih i muzičko-scenskih umjetnosti (međunarodne koprodukcije i gostovanja, koncerti, čitanja i uprizorenja tekstova savremenih autora, višejezičnost, okrugle stolove i susrete s izravnim internetskim uključivanjem, izložbe, igraonice i radionice za djecu, prigodnu gastronomsku ponudu i dr.)

I ove, devete godine po redu, Noć teatra BiH potvrđuje da se radi o umjetničkom projektu u kojem uživaju svi koji žive kulturu (izvođači, muzičari, scenski djelatnici i ostali profesionalci), a posebno gledatelji koji u ovoj noći dobiju više nego drugih teatarskih večeri (besplatne ulaznice, prateći programi, ulaznice po promotivnim cijenama, priliku da obiđu i upoznaju se sa pozorišnim prostorijama, i sl.). Noć teatra integrira Bosnu i Hercegovinu i njene teatarske organizacije u jedinstvenu evrosku porodicu kulture i teatra. Posjećenost na programima prethodnih osam godina bila je iznad svih očekivanja u 21-om bh. gradu i mjestu, te u 65 institucija širom BiH, a ideja je da se uspješnost ove noći preslika i na svaku drugu teatarsku noć u godini, osobito u manje razvijenim kulturnim sredinama.

Ovo je događanje i noć otvorenih vrata kada je moguće teatarske prostore vidjeti iz druge vizure, upoznati se sa scenskim prostorima, glumačkim garderobama, tonskim i rasvjetnim kabinama, šminkernicama, magacinima kostima i rekvizite, slikarnicom, radionicama i slično.

Sva događanja u sklopu ove jednodnevne, ali i cjelonoćne manifestacije okupljena su oko istog cilja – ostvarivanja novog i drugačijeg zajedništva teatarske publike i umjetnika u jedinstvenom iskustvu.

Stoga nam je želja da u subotu, 17. novembra/studenog 2018. godine zajednički otvorimo sve bosanskohercegovačke teatre i scene kao mjesta susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja o teatarskoj umjetnosti, čime obogaćujemo redovan program, zadržavamo naše posjetioce i širimo
krugove naših publika.

Molimo Vas da nam potvrdite prijem ovog poziva i pošaljete pisanu potvrdu o sudjelovanju u međunarodnoj kulturnoj manifestaciji Noć teatra BiH 2018, najkasnije do subote, 20. oktobra/listopada 2018. godine u 17 sati na adresu elektronske pošte: [email protected], kako biste bili uvršteni na listu učesnika manifestacije koju proslijeđujemo evropskim partnerima i medijima u zemlji i inostranstvu, uključiti vas u predstojeće aktivnosti projekta, a vašu instituciju i predložene programe uvrstiti u promotivne materijale.

Dodatne informacije o projektu možete pronaći na stranicama:

www.nocteatra.bnp.ba i www.europetheatrenight.com

FORMULAR PREUZMITE NA LINKU:

Formular, Noć teatra

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem