Info

Povratak zaraznih bolesti iz prošlosti zbog izbjegavanja imunizacije djece

Podijeli ovu vijest:

Pored pandemije koronavirusa, s hladnijim danima došlo je do povećanja broja slučajeva zaraženih varičelama.

Vakcina protiv varičela u Bosni i Hercegovini nije u kalendaru obavezne imunizacije, a u vrtićima i osnovnim školama s pojačanim oprezom dočekuju zimske dane.

U vrtićima i osnovnim školama u Bijeljini i ova zima je u znaku varičela. Zbog ove zarazne bolesti pojačane su mjere predostrožnosti, ali je zarazu, bez vakcine, gotovo nemoguće izbjeći.

Varičele, u narodu poznatije kao ovčije boginje, u vrhu su liste najzastupljenijih zaraznih bolesti u Bosni i Hercegovini.

PROČITAJTE I:   U toku je evropska sedmica borbe protiv debljine: Prevencijom do sprečavanja bolesti

Prema podacima ZZJZ FBIH, u Federaciji je tokom prošle godine registrovano 2357 slučajeva. Iz instituta za javno zdravstvo RS saopšteno je da je prošle godine u RS evidentiran 1521 slučaj, a ove godine očekuje se blago povećanje.

S druge strane, poražavajući su i podaci o obaveznoj imunizacjii. Obuhvat vakcinisanih najmanji je za MRP vakcinu protiv morbila, i iznosi 77% za RS, a 49% za FBiH, dok je najviše mališana primilo petovalentnu i vakcinu protiv tuberkuloze.

PROČITAJTE I:   Svađa u studiju N1, voditeljica morala nakratko prekinuti emisiju

Procenti se drastično smanjuju iz godine u godinu, a ljekari upozoravaju da bi to za posljedicu moglo imati povratak zaraznih bolesti iz prošlosti, gotovo iskorijenjenih.

U Bosni i Hercegovini je dostupno 10 vakcina u obaveznom programu imunizacije, što je manje nego u zemljama Evrope.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, imunizacija na globalnom nivou godišnje spasi milione života.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]com
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010