Kultura

Povodom praznika ‘Prešernov dan’ u Zenici otvorena izložba slika Lojze Kalinšeka

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Udruženje građana slovenačkog porijekla “Encian“ Zenica, povodom 8. februara – slovenskog kulturnog državnog praznika “Prešernov dan”, otvorilo je večeras u atriju Penzionerskog doma sa stacionarom Zeničko-dobojskog kantona u Zenici izložbu slika Lojze Kalinšeka pod nazivom “Kroz mitologiju vremena”.

Ovu je izložbu otvorio predsjednik Društva akademskih likovnih umjetnika Zenica Miroslav Šetka, a predsjednik “Enciana” Dragan Gačnik izrazio je zadovoljštvo što su već 32. put i u tom gradu na dostojan način obilježili “Prešernov dan” te što su se večeras imali priliku ponovo družiti u Zenici.

-Mislim da je lijepo što smo u kontinuitetu, svake godine na različite kulturne načine obilježavali “Prešernov dan” u Zenici. Ove je godine gost autor iz Kranja, poznati slikar Lojze Kalinšek. Publika će imati priliku da i u narednih 20 dana pogleda ovu izložbu pa se nadam da će i uživati – kazao je Gačnik, koji je istakao kako to zeničko udruženje djeluje tokom cijele godine.

Osnovni programi su bazirani na očuvanju običaja, kulture, jezika i tradicije Republike Slovenije. “Encian” je, željom drugih udruženja Slovenaca iz Bosne i Hercegovine, unazad već nekoliko godina domaćin “Srečanja Slovencev u BiH”, kada se svi predstavljaju sa svojim kulturnim programima.

Autor ove izložbe kaže kako se prvi put predstavlja publici u Zenici, ali da je posredstvom udruženja Slovenaca već prošle godine izlagao i u Prijedoru, gdje također djeluje udruženje građana porijeklom iz Slovenije ili njihovih potomaka.

-Kao dugogodišnji slikar, moja preokupacija su motivi vezani za mitologiju pa istražujem poveznice mitologije iz prošlosti – od prije nove ere, sa sadašnjošću. Odnosno, šta ima zajedničko sa sadašnjošću. Kada sam ilustrirao knjigu ‘Helene iz Troje’, malo sam se udubio i pažljivije iščitavao te sam ustanovio da su problemi isti kao i sada. Jer je i čovjek isti, sa istim problemima i sa istim genima – istakao je Kalinšek.

Poručio je posjetiocima kako bi volio da se “udube u slike” te da u njima pronađu ono što, možda, ni on sam nije pronašao. Pored izložbe u Prijedoru, ranije je, kaže, izlagao i u Trebinju te na Palama.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno