Zenica

Povodom 40. godišnjice od tragedije, odata počast za 39 poginulih rudara Raspotočja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Menadžment i predstavnici Sindikata rudnika mrkog uglja Zenica (RMUZ) te Sindikata radnika u rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine položili su danas cvijeće na Spomen-obilježje poginulim rudarima Jame “Raspotočje” zeničkog rudnika.

U jednoj od najvećih rudarskih tragedija u bivšoj Jugoslaviji, koju je 12. maja 1982. godine izazvala eksplozija metana, živote je izgubilo 39 rudara tog zeničkog pogona, a 4. septembra 2014. godine poginulo je pet rudara. Imena svih poginulih u te dvije nesreće nalaze se na Spomen-obilježju u krugu rudnika “Raspotočje”.

– Mi znamo zašto smo tu. A trebamo znati i nikada ne zaboraviti zašto su oni tamo gdje jesu. Ovaj svijet nije mjesto gdje se odmaramo, nego mjesto gdje se testiramo. A oni su, nadam se, svoj test na ovom svijetu položili, jer su dali svoje živote – kako u ratu tako i u miru, da bi mi imali gdje slobodno raditi i živjeti – kazao je u svom prigodnom obraćanju predsjednik Sindikata pogona “Raspotočje” Muris Mujezinović.

Želja im je, dodao je, da rudnik i društvo u cjelini, na pravilan, bolji i pravedniji način valoriziraju njihov doprinos. Na borbu za veća prava i uslove za humaniji rad rudara, podvukao je, obavezuju ih i žrtve njihovih kolega.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Zavisnog društva RMUZ Edin Mujčić ističe da su, s obzirom na veliki broj nesreća koje prate rudarski posao, odlučili da 12. maj bude Dan sjećanja na sve poginule rudare RMUZ.

– Ovim simboličnim činom, dali smo do znanja da naše kolege, naši komorati koji su svoje živote dali časno zarađujući za svoj hljeb, nećemo nikada zaboraviti. Također, ovaj je događaj opomena budućim, mlađim generacijama da ovakve stvari moramo pokušati spriječiti na svaki način, budući da je rudarstvo jako težak i nepredvidiv posao. Ali, ovakve nas stvari tjeraju da budemo bolji te da puno više ulažemo u sigurnost u radu – poručio je Mujčić.

On je danas najavio kako će Udruženje “Baton” i Bošnjačka zajednica kultrure “Preporod” iz Zenice, producirati dokumentarni film o nesreći u tom rudniku iz 1982. godine te da će učiniti sve da pomognu taj projekt, kako bi ovakav događaj ostao dokumentovan za buduće generacije te kao podsjetnik na “okrutnost i težinu ovog rudarskog posla”.

Film će nositi naziv “Nesreća u Raspotočju 1982. godine kroz prizmu sjećanja – 40 godina nakon”.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno