Zenica

Povećan broj zaražene djece od morbila u ZDK, ali je nevakcinisano još oko 2.330 djece

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Broj oboljelih od morbila ukazuje na tendenciju rasta morbiditeta epidemije pa apelujemo na roditelje da svoju nevakcinisanu djecu dovode na vakcinaciju, kazala je u izjavi za Fenu ministrica zdravstva Zeničko-dobojskog kantona dr. Aida Salčinović.

Ona napominje kako je zdravstveni sistem u tom kantonu, još u decembru prošle godine i u vrijeme epidemije morbila u Tuzlanskom kantonu, poduzeo sve potrebne korake iz svoje nadležnosti kako bi se spriječila pojava epidemije i u ZDK-u ili barem ublažile njene posljedice.

– Ministarstvo zdravstva zbog pogoršane epidemiološke situacije, u saradnji sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica te svim domovima zdravlja i bolnicama, poduzima pojačane aktivnosti u cilju efikasnog otkrivanja, praćenja i izolacije potencijalnih žarišta morbila, pomno prateći iz dana u dan razvoj situacije na terenu.

Želim da istaknem značaj podizanja svijesti kod javnosti, prije svega roditelja, o važnosti imunizacije i prevencije oboljenja koja mogu i trebaju da budu spriječena redovnom vakcinacijom.

Ključ uspjeha u postizanju zadovoljavajućeg obuhvata, a to je obuhvat od 95 posto, jeste u povjerenju prema zdravstvenim radnicima i zdravstvenom sistemu, dostupnosti dobre zdravstvene usluge te, u tom smislu, posebno cijenim kolege ljekare koji provode proces imunizacije – kazala je ministrica Salčinović.

Ministarstvo zdravstva će, dodala je, uvijek biti podrška medicinskim radnicima u aktivnostima koje se odnose na imunizaciju, koja je i ključna u zaštiti zdravlja djece.

– Apelujem, prvenstveno na roditelje da se, zbog naše djece i mogućnosti da izgradimo zdravo društvo za njih, aktivno uključe i dovedu nevakcinisanu djecu na vakcinaciju. Pomozite nam da svedemo na minimum izbijanje ozbiljnih bolesti kod djece, koje se godinama sprječavaju upravo vakcinacijom – poručila je ministrica.

Kantonalni epidemiolog i načelnik Službe za epidemiologiju i higijenu INZ-a dr. Alis Kozica ističe kako su, još krajem aprila, prema Federalnom zavodu za javno zdravstvo uputili prijavu epidemije na području gradova Zenica i Visoko te općine Kakanj, ali i da su, nakon naglog skoka zarženih, prije tri sedmice prijavu epidemije uputili i za cijelo područje ZDK-a.

– Na području našeg kantona, od januara ove godine, imali smo 506 evidentiranih zaraza, od čega je 239 bilo u Zenici, 115 u Kaknju te po oko 60 u Visokom i Zavidovićima.

Prije tri sedmice imali smo nagli skok od 150 zaraženih u toku jedne sedmice, nakon čega smo uputili prijavu epidemije za cijeli ZDK Zavodu za javno zdravstvo FBiH, kojem i inače dostavljamo dnevne, sedmične i mjesečne izvještaje o kretanju zaraze.

Federalni zavod za javno zdravstvo, na osnovu podataka koji im se dostavljaju sa terena, daje mišljenje o proglašenju epidemije, a epidemiju proglašava Ministarstvo zdravstva FBiH.  Do sada još nismo dobili obavijest da je epidemija i proglašena niti za područje ove tri lokalne zajednice niti za cijeli ZDK, ali, vjerovatno, oni još analiziraju podatke s obzirom da je i u još nekim kantonima povećan broj ovih zaraza – kaže Kozica.

Međutim, dodao je, bila proglašena epidemija ili ne, zdravstveni radnici moraju raditi i djelovati na terenu i na osnovu zaključaka sa sastanka, održanog 24. aprila u Ministarstvu zdravstva ZDK.

Na to su sastanku, ističe, bili svi direktori ili predstavnici domova zdravlja u tom kantonu, zatim epidemiolozi, predstavnici Kantonalne bolnice Zenica i Opće bolnice Tešanj te i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK.

Svi domovi zdravlja i higijensko-epidemiološke službe, dodao je, još početkom godine dobili su obavezu formiranja vakcinalnih punktova, koji će stalno biti dostupni građanima te na kojima se i bez najave može obaviti vakcinacija djece. S obzirom da je manji broj pedijatara, vakcinaciju mogu obavljati i obučeni doktori medicine.

– Procjene su da na području ZDK-a, trenutno, ima nevakcinisano još oko 2.330 djece. Prema informacijama koje imamo za područje Kantona Sarajevo, u tom kantonu je nevakcinisano oko 15.000 djece pa smo u tom pogledu u znatno povoljnijem položaju.

Mi smo, u jednom periodu, kada smo počeli s procesom pojačane vakcinacije, imali jako dobre rezultate. Tako smo u Zenici, od 2.200 nevakcinisane djece, vakcinisali oko 1.100, odnosno polovicu. Mali obuhvat vakcinacije, osim u Zenici, imamo i u Kaknju, Visokom i Žepču – kazao je Kozica.

Zbog većeg broja romske populacije, koja nije u zdravstvenom sistemu, dodaje, povećan je broj zaraza u Zavidovićima, a iz istog je razloga povećan broj zaraženih i u Kaknju. Zato se, dodaje, treba naći način da se roditelji te djece privole da svoju djecu dovedu na vakcinaciju.

S obzirom da je okončana školska godina u školama tog kantona, smatra Kozica, vjerovatno će doći do smanjenja broja zaražene djece, ali, upozorava, treba pratiti situaciju u ruralnim područjima, gdje će tokom raspusta biti povećano druženje djece u tim sredinama.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno