Sudske klupe

Potvrđena optužnica protiv vozača koji je skrivio smrtonosnu nesreću u kojoj su stradali članovi Taekwondo kluba Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona dana 29.08.2023. godine podiglo je optužnicu protiv B.G.G. zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo Teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa iz člana 336. stav 2. u vezi sa članom 332. stav 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Predmetna optužnica potvrđena je od strane Kantonalnog suda u Novom Travniku dana 31.08.2023. godine.

Optuženom se stavlja na teret da je dana 10.06.2023.godine u jutarnjim satima, dovodeći se u alkoholizirano stanje sa koncetracijom alkohola u krvi od 1,35 promila, postupio suprotno odredbama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, tako što se vozilom sa saputnikom u vozilu oštećenim uključio u javni promet u pravcu Novog Travnika, pa kada je oko 05,50 sati u Novom Travniku, općina Novi Travnik, krećući se magistralnim putem M16.4 iz pravca Bugojna u pravcu Novog Travnika i prilazeći raskrižju magistralne ceste M16.4 sa lokalnim putem za mjesto Pečuj s desne strane i priključnim putem za gradsku zonu Novog Travnika s lijeve strane, iako je prometnim znakom na tom dijelu puta brzina ograničena na 50 km/h, te iako je znao da se približava raskrsnici nije vozio sa povećanom opreznošću već je nastavio kretanje nedozvoljenom brzinom od 102 km/h u zoni u kojoj je zbog raskrižja prometnim znakom ograničena brzina do 50 km/h, te nije vozilo držao u kretanju na desnoj kolovoznoj traci gledano u njegovom pravcu kretanja, zbog čega je u samoj raskrsnici ostvario direktan kontakt prednjim desnim dijelom svog vozila sa prednjim desnim dijelom vozila marke Peugeot kojim je iz suprotnog pravca upravljao oštećeni I. S. dozvoljenom brzinom od 50 km/h, sa saputnicima u vozilu oštećenima, od kojeg udara te odbačaja vozila Peugeot jedno malodobno lice smrtno stradalo, dok je dvoje malodobnih lica zadobilo teške tjelesne povrede, te saputnik u vozilu optuženog zadobio lake tjelesne povrede.

U optužnici je postupajuća tužiteljica predložila Sudu da se prema optuženom izrekne mjera bezbjednosti zabrana upravljanja prijevoznim sredstvom „B“ kategorije.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno