Sudske klupe

Potvrđena optužnica protiv Nusreta Kalče, Adalete Tanović i “EU EXPLOSIVE” zbog zloupotrebe položaja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Potvrđena optužnica protiv Nusreta Kalče, Adalete Tanović i “EU EXPLOSIVE” zbog zloupotrebe položaja- Sudija za prethodno saslušanje Kantonalnog suda u Zenici 17. februara u cijelosti je potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona od 3. februara, podignutu protiv Nusreta Kalče, Adalete Tanović i pravnog lica “EU EXPLOSIVE” d.o.o. Zenica, zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

U ovom predmetu Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona vodilo je finansijsku istragu, saopćeno je iz tog tužilaštva.

U saopćenju se navodi da je Kantonalni sud Zenica 7. januara 2021.godine, postupajući po prijedlogu ovog Tužilaštva za određivanje privremene mjere osiguranja blokade računa osumnjičenog Nusreta Kalče i pravnog lica “EU EXPLOSIVE” d.o.o. od 4. januara, usvojio prijedlog Tužilaštva, te naložio blokadu računa osumnjičenih.

Dodaje sa da je nakon toga sud, a po prijedlogu osumnjičenih da se umjesto blokade računa izrekne mjera jemstva u gotovom novcu, s kojim se ovo Tužilaštvo saglasilo 3. februara, osumnjičenom Nusretu Kalči odredio jemstvo u novcu u iznosu od 4.085.815,00 KM, a osumnjičenom pravnom licu “EU EXPLOSIVE” d.o.o. Zenica odredio jemstvo u novcu u iznosu od 4.423.833,50 KM, koji su uplaćeni na depozitni račun Kantonalnog suda Zenica 11. februara.

Finansijska istraga je rezultirala podnošenjem Prijedloga za oduzimanje imovinske koristi uz optužnicu u ukupnom iznosu od 8.509.648,50 KM, navodi se u saopćenju Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno