Sudske klupe

Potvrđena optužnica: Lažirao isprave kako bi dobio posao državnog službenika u Ministarstvu privrede ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona je dana 25.03.2024. godine podiglo optužnicu protiv Ivana Ćure i Nikole Spajića, zbog izvršenog krivičnog djela Krivotvorenje isprave iz člana 373. stav 2. KZ F BiH u vezi sa stavom 1. istoga Zakona. Predmetna optužnica potvrđena je u cijelosti od strane Općinskog suda u Zenici.

Pod tačkom 1. optužnice, optuženom Ivanu Ćuri se stavlja na teret da je početkom 2018.godine, na području općine Žepče i općine Zenica, radi upotrebe nabavio lažnu javnu ispravu, na način da je kao bivši uposlenik „***“ Žepče gdje je radio na poslovima vezane za proizvodnju, nakon što je imao namjeru poslati prijavu na konkurs za radno mjesto ”Stručni saradnik za proizvodnu djelatnost” u Ministarstvu za privredu Zeničko-Dobojskog Kantona na adresu Kučukovići 2, Zenica na kome je jedan od uslova bio i rad u VSS spremi najmanje godinu dana, dogovorio sa Nikolom Spajićem da mu kao direktor firme „***“ d.o.o Žepče- rukovodilac lokacije-plant menager u kojoj je Ivan Ćuro ranije radio, izda takvo uvjerenje, što je i realizovano i tako pribavljeno lažno uvjerenje o radnom iskustvu od jedne godine u VSS spremi broj ***, izdata od „***“ d.o.o na njegovo ime sa navedenim periodom rada od 21.07.2014 do 30.11.2015 godine, te kao takvo i protokolisano u knjizi protokola „***“ d.o.o, Žepče, pa je nakon toga iako je znao da nije obavljao poslove u VSS spremi, odnosno da je navedeno uvjerenje lažno, htijući to, isto i upotrijebio tj. predao Agenciji za državnu službi BiH, u konkursnoj proceduri na javnom konkursu broj *** uz prijavni obrazac, nakon čega je Agencija za državnu službu 25.05.2018.godine dala mišljenja da isti ispunjava uslove za postavljanje na radno mjesto državnog službenika u Ministarstvu za privredu ZDK, gdje je i dana 03.01.2019.godine zasnovao radni odnos.

Pod tačkom 2. optužnice optuženom Nikoli Spajiću se stavlja na teret da je početkom 2018.godine, na području općine Žepče i općine Zenica, radi upotrebe sačinio lažnu javnu ispravu, na način da je kao ovlaštena osoba u „***“ d.o.o Žepče i to rukovodilac lokacije-plant menager, nakon dogovora sa Ivanom Ćurom koji je imao namjeru poslati prijavu na konkurs za radno mjesto ”Stručni saradnik za proizvodnu djelatnost” u Ministarstvu za privredu Zeničko-Dobojskog Kantona na adresu Kučukovići 2, Zenica na kome je jedan od uslova bio i rad u VSS spremi najmanje godinu dana, pristao da mu kao direktor firme „***“ d.o.o Žepče- rukovodilac lokacije-plant menager u kojoj je Ivan Ćuro ranije radio, izda takvo uvjerenje, iako takve podatke u evidencijama nije imao, svjestan da sačinjava javnu ispravu sa neistinitim podacima i htijući to, što je i realizovano i tako sačinjeno lažno uvjerenje o radnom iskustvu od jedne godine u VSS spremi broj ***, izdata od „***“ d.o.o na ime Ivan Ćuro, sa navedenim periodom rada od 21.07.2014 do 30.11.2015 godine i protokolisano u knjizi protokola „***“ d.o.o, Žepče, te predao Ivanu Ćuri koji je nakon toga isto i upotrijebio tj. predao Agenciji za državnu službi BiH, u konkursnoj proceduri na javnom konkursu broj *** uz prijavni obrazac, nakon čega je Agencija za državnu službu 25.05.2018.godine dala mišljenja da isti ispunjava uslove za postavljanje na radno mjesto državnog službenika u Ministarstvu za privredu ZDK, gdje je i dana 03.01.2019.godine zasnovao radni odnos.

Postupajući tužilac u optužnici je predložio da se shodno odredbi člana 78. KZ F BIH privremeno oduzeti predmeti – uvjerenje broj *** izdato od „***“ d.o.o Žepče trajno oduzme radi uništenja.

*Osobe na koje se odnose vijesti i informacije iz Kantonalnog tužilaštva, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom*Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno