Info Sudske klupe

VIDEO: Rad za opće dobro umjesto zatvorske kazne u ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zatvori u našoj zemlji već odavno imaju problem sa popunjenim smještajnim kapacitetom. Značajan broj osuđenika tu boravi zbog lakših krivičnih djela. Kao zamjena za takve kazne, ne duže od godinu zatvora, u našoj zemlji postoji zakonska mogućnost da se takva kazna odradi kroz društveno koristan rad, odnosno rad za opće dobro. 

Umjesto među zidovima zatvora, osuđenici u našoj zemlji koji imaju kaznu do godine dana zatvora imaju mogućnost da svoju kaznu, takoreći, “odrade” kroz društveno koristan rad. Penzionerski dom Zenica jedan je od korisnika ovih usluga. Jedan osuđenik za krađu drva, ističe direktor ove ustanove, preporodio je Dom.

DAMIR JUKIĆ, direktor JU Penzionerski dom sa stacionarom ZDK

“U pitanju je bio majstor za farbarsko-molerske-keramičarkse radove. Mjesec dana je bio, nama je žao što nije više. Mi smo ga molili da ostane još mjesec dana, da mi sklopimo ugovor o djelu s njim. Imali smo i drugih korsnika, većinom radilo se o pomoći utovar-istovar robe, skladištenje, evidentiranje, pomoć u vešeraju jer naravno i tu su velike potrebe. U svakom slučaju, nama je to bilo od velike koristi.”

Rad za opće dobro na slobodi izriče se za lakša krivična djela do godine dana zatvora i zakonski postoji odavno. U našoj zemlji općinski sudovi odobravaju ovakvu kaznu, a kantonalna ministarstva pravosuđa prate njeno izvršenje. Vrše se psihološke procjene. Osuđenici rade mahom u javnim ustanovama, nekada i u privatnim, i to fizičke poslove, sve pod nadzorom mentora.

NEBOJŠA NIKOLIĆ, ministar za pravosuđe i upravu ZDK

“Izricanje ove sankcije ide na saglasnost samog osuđenog lica. To je jedna stvar. Ukoliko osuđeno lice ne prihvati ovakav alternativni vid sankcije, ni ne može doći do izricanja takve presude i limitirano je, znači, za ona krivična djela do godine zatvora.”

Ovaj vid alternativnog izvršenja krivične sankcije u Zeničko-dobojskom kantonu provodi se od 2014. godine. U tom periodu više od 100 presuda zatvora zamijenjeno je radom za opće dobro.

Samo u prethodnoj godini općinski sudovi u ovom kantonu odobrili su 36, dok je izvršeno 17 presuda. Kako su prekšioci mahom osobe mlađe životne dobi koje su upale u loše društvo, prednosti su značajne. Uključivanje u zajednicu, osjećaj odgovornosti, obaveze rada i sprečavanje negativnog uticaja drugih osuđenika u zatvorima, samo su neke su od njih.

TAIB SPAHIĆ, stručnjak za odbranu i sigurnost

“Ako su djela, po mom mišljenju, učinjena iz nehata ili ako nema individualne motivacije za izvršenje takvih krivičnih dijela, kao što su recimo krivična djela za manju saobraćaju nesreću, mislim da su sasvim povoljni uslovi i za društvo i za pojedinca i za Kazneno-popravni zavod.”

AMILA BEGAGIĆ, pomoćnica ministra za pravosuđe ZDK

“Najveći efekat koji smo do sada postigli, da određena lica zasnuju radni odnos u javnim preduzećima, i na taj način možemo reći da su se integrisali u društvo jer bi služenje zatvorske kazne za njih značilo, u stvari, dodatni susret sa kriminalitetom i ponovno počinjenje krivičnih djela.”

Iako manje bitno, velike su i finansijske uštede na zatvorskom smještaju. Jedan dan u zatvoru budžet Federacije košta 100 maraka.

AMILA BEGAGIĆ, pomoćnica ministra za pravosuđe ZDK

“Nekih 250 hiljada maraka okvirni je prosjek koji bi budžet Federacije uštedio kad je u pitanju naš kanton, a za privrednike, također, ima pozitivan efekat i nekih 30.000 KM po tržnišnim vrijednostima bile su uštede za poslodavce.”

Činjenica da su prekrišioci zakona u našem društvu često stigmatizirani dodatno utječe na to da se, iako ovakva mogućnost odavno postoji, ona ipak ne primjenjuje dovoljno.

Autor: Elma Šut/BHRT



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno