Sudske klupe

Potvrđena optužnica: Begić i Sunulahpašić likvidacijom firme oštetili Konzum za 362.133 KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Potvrđena optužnica: Begić i Sunulahpašić likvidacijom firme oštetili Konzum za 362.133 KM – Optužnica protiv Majde Begić, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlašćenja iz člana 383. stav 1. KZ FBiH i protiv Asima Sunulahpašića, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo nesavjestan rad u službi iz člana 387. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ FBiH, potvrđena je dana od strane sudije za prethodno saslušanje Općinskog suda u Zenici.

Zenicablog prenosi javni dokument optužnice KT ZDK

BOSNA I HERCEGOVINA

FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE

ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

KANTONALNO TUŽILAŠTVO-TUŽITELJSTVO

ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

ZENICA

Broj: T04 0 KTPO 0020038 14

              OPĆINSKOM SUDU U ZENICI

-Sudiji za prethodno saslušanje-   ZENICA

Na osnovu člana 45. stav 2. tačka i) i člana 241. stav 1. Zakona o krivičnom postupku F BiH, p o d i ž e m O P T U Ž N I C U Protiv: 

  1. BEGIĆ MAJDE,
  2. SUNULAHPAŠIĆ ASIMA, 

      što su:

Begić Majda sama:

Dana 15.02.2013. godine u Zenici, kao odgovorna osoba u svojstvu direktora u privrednom društvu „Eurobest – M“ d.o.o. Kakanj, u namjeri da onemogući ostvarivanje potraživanja povjerioca privrednog društva „Konzum“ d.o.o. Sarajevo u iznosu od 362.133,68 KM, iskoristila svoje službena ovlašćenja tako što je postupila suprotno članu 370. stav 3. Zakona o privrednim društvima FBiH jer je trebala pojedinačno obavijestiti povjerioce da je pokrenut postupak likvidacije koji prijedlog za pokretanje likvidacionog postupka je podnijela pred Općinskim sudom u Zenici i koji je u međuvremenu okončan, iako je morala podnijeti zahtjev za pokretanje stečajnog postupka budući da je prihvatanjem izvoda otvorenih stavki kao knjigovodstvenog dokumenta znala da privredno društvo čiji je direktor nije u mogućnosti da isplati dug povjeriocu, oštetivši na taj način „Konzum“ d.o.o. Sarajevo za iznos od 362.133,68 KM,

Dakle, iskorišćavanjem svog službenog položaja drugom nanijela štetu,

Sunulahpašić Asim sam:

Dana 28.03.2013. godine, kao odgovorna osoba u svojstvu likvidatora privrednog društva „Eurobest – M“ iz Kaknja, očito nesavjesno postupao u vršenju svoje dužnosti jer je proveo postupak likvidacije suprotno članu 9. stav 2. Zakona o likvidacionom postupku FBiH, tako što je likvidacionom sudiji Općinskog suda u Zenici u svom Izvještaju naveo da privredno društvo „Eurobest – M“ ima gubitak u poslovanju koji je iznad visine kapitala tog privrednog društva i ustanovio da postoje obaveze prema povjeriocima u iznosu od 328.322,00 KM, kao i da društvo nije sposobno izmiriti svoje obaveze, ali je i pored toga proveo postupak likvidacije premda je bio dužan da podnese zahtjev za otvaranje stečajnog postupka nad privrednim društvom „Eurobest – M“ d.o.o. Kakanj, na koji način je onemogućio povjeriocu „Konzum“ d.o.o. Sarajevo da prijavi svoje potraživanje, odnosno da se namiri, oštetivši istog za iznos od 362.133,68 KM.

čime je Begić Majda počinila krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlašćenja iz člana 383. stav 1. KZ FBiH, a Sunulahpašić Asim krivično djelo nesavjestan rad u službi iz člana 387. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ FBiH.

Napomena: 

„Potvrđivanjem optužnice protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.“

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno