Nesreće

Potrage trajale i mjesecima: Rijeka Bosna i ranije skrivala tijela nestalih

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Potrage trajale i mjesecima: Rijeka Bosna i ranije skrivala tijela nestalih – Pripadnici Specijalne policijske jedinice MUP-a Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i danas su tragali za nestalim Zeničaninom Amarom Kozlićem, koji je, zajedno sa dvojicom svojih drugova, čija su tijela pronađena, automobilom sletio u rijeku Lašvu pri povratku iz diskoteke u Vitezu.

Specijalci MUP-a ZDK, kako nam je rečeno u policiji, danas su na čamcima pretraživali korito rijeke Bosne, od Drivuše, nizvodno prema brani. Potraga, međutim, ni danas, 20. dan traganja, nije dala željene rezultate.

Osim policije, u potrazi su dosad u više navrata učestvovali i pripadnici Sportsko-rekreativnog kluba Bosna, te često i građani, koji su pretraživali obale rijeka Bosne i Lašve.

Predsjednik Sportsko-rekreativnog kluba Bosna iz Zenice i komandir Službe za spašavanje na vodi i pod vodom grada Zenice Ekrem Tuka kazao je za Faktor kako su se članovi ovog kluba odmah po nestanku mladića stavili na raspolaganje MUP-u ZDK i to kao volonteri, prvenstveno iz humanih pobuda.

– S potragom se neće stati sve dok se tijelo ne pronađe. Mi smo već sutra ili prekosutra ponovo na terenu. U pitanju je ogroman teren koji se treba pretražiti, a čeka se i da vrijeme učini svoje – kazao nam je Tuka.

Kako nam je pojasnio, hladna voda na tijelo djeluje kao zamrzivač i ono je uglavnom nepromijenjeno.

– Nakon što se nađe u vodi, tijelo i odjeća se napune vodom, tijelo je teško i tone na dno. Čim otopli, ono će početi bubriti i onda se kretati ka površini – pojašnjava Tuka.

Ekrem Tuka 

Nadati se da će se to što prije desiti, kako bi se konačno okončala neizvijesnost, koja za Amarovu porodicu traje i predugo.

Prema riječima našeg sagovornika, spomenuti proces isplivavanja tijela na površinu u prosjeku traje oko 40 dana nakon što se tijelo nađe u vodi, a bilo je slučajeva gdje se za nekima tragalo i mjesecima.

Tako je bilo u slučaju potrage za Naserom Šarićem iz Donjeg Vakufa, u kojoj su također učestvovali članovi ovog zeničkog kluba, a koji je pronađen i iz Vrbasa izvučen tek nakon četiri mjeseca. Šarić je, naime, 20. septembra 2014. godine u mjestu Krivače, vozilom sletio u Vrbas.

Automobil Nasera Šarića kojim je sletio u Vrbas

Policija je nakon toga izvukla automobil, ali tijela nije bilo. Pretragu je u doba nestanka otežavala kiša zbog koje je Vrbas bio mutan, a vodostaj visok. Policija, rafteri i ribari, danima su bezuspješno tragali za njim, da bi 21. januara 2015. ribari prijavili kako Vrbasom pluta tijelo muškarca.

– Prije toga, mi smo sigurno stotinu puta prešli bukvalno preko njega – kaže Tuka.

Rijeka Bosna dugo je krila i tijela još dvoje tragično stradalih mladih Zeničana Selme Kovačević i Tarika Mezetovića.

Selma Kovačević, tada učenica četvrtog razreda Srednje mješovite škole Zenica, 4. aprila 2009. godine, nesretnim slučajem je upala u rijeku u centru Zenice. Njeno tijelo pronađeno je tek 1. maja, u naselju Ulišnjak kod Maglaja.

Tarik Mezetović je pak nestao u noći sa 30. na 31. januar 2015. godine, neposredno pokraj rijeke Bosne na lokalitetu Ušće. Njegovo tijelo pronađeno je  tri i po mjeseca kasnije, 14. maja u Vranduku. Faktor



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno