Zenica

Potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih podsticajnih sredstava: Nove investicije i zapošljavanje 13 radnika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih podsticajnih sredstava: Nove investicije i zapošljavanje 13 radnika – Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i predstavnici mikro, malih i srednjih preduzeća koja posluju na području grada Zenice potpisali su danas ugovor o dodjeli bespovratnih podsticajnih sredstava.

Ugovori su potpisani u sklopu Programa mjera za unapređenje privrede za 2019. godinu.

Privrednici su imali mogućnost aplicirati na javni poziv i ostvariti podsticaj kroz jednu od mjera iz oblasti razvoja postojećih obrta, mikro, malih i srednjih preduzeća, jačanje i razvoj ženskog preduzetništva odnosno razvoj preduzetništva mladih.

Za svaku od mjera predviđeno je zapošljavanje novih radnika te nabavka osnovnih sredstava i opreme.

Pravo na podsticaj ostvarilo je 49 postojećih mikro, malih i srednjih preduzeća od ukupno 71 prijavljenog aplikanta.

Sredstva u iznosu 186.640,26 KM osigurana su u budžetu Grada Zenica.

Za oblast razvoja postojećih obrta, mikro, malih i srednjih preduzeća odobrena su sredstva u iznosu od 163.759,63 KM, za jačanje i razvoj ženskog preduzetništva 17.529,93 KM, a za razvoj preduzetništva mladih 5.350,70 KM.

Od ukupno odobrenog iznosa Grad Zenica je sa 147.640,26 učestvovao u nabavci osnovnih sredstava i opreme za 41 postojeće mikro, malo i srednje preduzeće, dok su iznos od 380.000,00 KM obezbijedili korisnici podsticaja, čime je ostvarena ukupna investicija vrijedna 527.461,55 KM.

Također, Grad Zenica je sa 39.000,00 KM podržao osam postojećih mikro, malih i srednjih preduzeća u subvencionisanju poreza i doprinosa za zapošljavanje, čime su stvoreni uslovi za otvaranje 13 novih radnih mjesta.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović naglasio je da Gradska uprava u saradnji sa Zeničkom razvojnom agencijom ZEDA i Udruženjem poslodavaca Zenica čini sve kako bi se poboljšali i unaprijedili uslovi za privređivanje i ulaganje u Zenicu.

Glavni problem ovog grada je njegova nerazvijenost. Kao što vidite neki ljudi su protiv razvoja grada. Kažnjavaju i građane i privrednike, iako ih plaćamo i koštali su Grad 1,6 miliona KM za dvije i pol godine” kazao je gradonačelnik Kasumović.

Podsjetio je da je Grad Zenica dobio BFC certifikat što znači da je povoljan za ulaganje te da Gradska uprava želi podržati lokalne privrednike.

Gradonačelnik Kasumović je naveo da je stabilizovan finansijski položaj Grada Zenica i da su riješeni svi kapitalni problemi.

Istakao je da se sistemski pristupa vođenju Grada, a prioritet je razvoj privrede i zapošljavanje.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno