Info

Potpisan ugovor za angažman asistenata u nastavi u 29 osnovnih škola u ZDK-u

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona (MONKiSZDK) i Služba za zapošljavanje ZDK (SZZDK) nastavljaju saradnju u okviru Projekta sufinanciranja zapošljavanja odgovarajućeg stručnog kadra za djecu sa poteškoćama u razvoju u osnovnom i srednjem obrazovanju u redovnoj nastavi u Federaciji Bosne i Hercegovine, u školskoj godini 2021/2022.

Sredstva za realizaciju projekta, u iznosu od 150.602,18 KM, napomenuo je direktor SZZDK Anto Pešić, osigurana su Finansijskim planom Federalnog zavoda za zapošljavanje (FZZZ) za 2021. godinu.

-Projekat je već nekoliko godina u implementaciji u ZDK i obuhvaća ciljnu grupu nezaposlenih osoba koje se nalaze na evidenciji nezaposlenih. Ne treba posebno objašnjavati koliko je bitna karika u obrazovanju i pomoć djeci sa poteškoćama- kazao je Pešić, koji je podvukao kako je predviđeno „sufinansiranje dijela neto plaće ili obaveznih doprinosa, u mjesečnom iznosu do 600 KM po osobi“.

On je zahvalio MONKiSZDK što je „prepoznalo važnost i uključilo se u ovaj projekat FZZZ“, koji će se implementirati do 31. maja 2022. godine.

– Projekt je rezultat izuzetno dobre saradnje sa SZZDK i FZZZ. Prema našim podacima, na području ZDK imamo oko 230 učenika kojima je neophodna primjerena vrsta podrške tokom odgojno-obrazovnog rada zbog prisutnog invaliditeta, teškoće ili usljed prisutne nadarenosti ili talenta.

Projektom će u narednoj školskoj godini biti obuhvaćeno 29 osnovnih škola, u kojima će stručni kadar, u skladu sa profilom i stručnom spremom, nastaviti sa ovim programom- kazao je ministar obrazovanja ZDK prof. dr Spahija Kozlić.

On ističe kako su iskustva iz proteklog perioda pokazala da anagažman asistenata u nastavi za podršku djeci sa posebnim potrebama, uz ovaj vid podrške, rezultira znatno boljim ishodom rezultata učenja te djece, odnosno u puno većoj mjeri usvajaju gradivo predviđeno nastavnim planom i programom.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno