Info

Kardinal Puljić: Ljudska je dužnost i civilizacijski čin odati pijetet nevino stradalima

Podijeli ovu vijest:

Kardinal Puljić: Ljudska je dužnost i civilizacijski čin odati pijetet nevino stradalima- Povodom 26. obljetnice genocida u Srebrenici vrhbosanski nadbiskup i predsjednik BK-a BiH uzoriti Vinko kard. Puljić uputio je 9. srpnja izraze solidarnosti i blizine obiteljima stradalih.

U svojoj poruci kardinal je najprije podsjetio kako 26. tužna obljetnica genocida u Srebrenici prigoda za sjećanje na toliki broj nevino stradalih i ubijenih. „Događaji od prije 26 godina snažno nas opominju koliko zlo i mržnja mogu biti: zasljepljujući, destruktivni i bratoubilački te koliko se velike posljedice mogu osjećati ukoliko ljudi dopuste da im srce zatruje: sebičnost, oholost i netrpeljivost prema bližnjima“, poručio je, među ostalim vrhbosanski nadbiskup te dodao: „Ljudska je dužnost i civilizacijski čin odati pijetet nevino stradalima, a vjernički stav moliti za spas njihovih duša. Zločin je uvijek zločin te on ne poznaje ni vjeru niti naciju te suza svake majke za svojim djetetom jednako boli. No, povijest nas uči kako se zlo ne pobjeđuje činjenjem novoga nasilja ili osvetom već isključivo kajanjem, dijalogom i praštanjem.“

Zatim je izrazio svoju solidarnost obiteljima čiji su članovi ubijeni moleći Boga da im bude utjeha te da nikada ne padnu u opasnost osvete. „Stoga, najprije molim svemogućega Boga da dadne utjehu svima koji u sebi nose rane gubitka svojih najmilijih, kako nikada ne bi upali u zamku osvete nego ljubavlju i sjećanjem na svoje stradale nadvladavali silu mržnje koja se na njih prije 26 godina sručila. Također, u svojim molitvama spominjem se i onih koji su zlo činili: da uvide svoja zlodjela, pokaju se za njih i obznane gdje počivaju kosti onih za koje obitelji još uvijek tragaju; te da se utječu Božjemu milosrđu kako se ništa slično u budućnosti nikada i nikomu ne bi dogodilo“, kazao je kardinal u svojoj poruci te je završno istaknuo kako su istina i pravda temelj pomirenja i suživota.

„Stoga, po tko zna koji put, pozivam najodgovornije pojedince našega društva neka svojim riječima i djelima doprinose izgradnji međusobnog povjerenja. Neka se ova i slične komemoracije ne koriste za bespotrebno podizanje tenzija, prikupljanje političkih poena i širenje osjećaja nesigurnosti, nego svi zajedno odajmo počast nevino stradalima, budimo podrška njihovim obiteljima i rodbini te izvucimo pouke za suživot u ovoj našoj domovini Bosni i Hercegovini“, zaključio je kardinal Puljić.

D. K., KT/ nedjelja.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno