Biznis

Poticaji u poljoprivredi ZDK: odluke Vlade

Poticaji poljoprivrednicima

Na 32. sjednici Vlade Zeničko-dobojskog kantona  prema Programu utroška sredstava za poticaj u poljoprivredi za 2015. godinu zaključcima Vlade odobrena su sredstva slijedećim poljoprivrednim proizvodnjama: „Bio-Šamp“ d.o.o. na ime premije za proizvodnju gljiva u iznosu od 25.000 KM, za proizvođače borovnice sa područja Zeničko-dobojskog kantona na ime poticaja za proizvodnju borovnice odobreno je 15.824 KM.

Za ukupno 190 poljoprivrednih proizvođača voća sa područja Zeničko-dobojskog kantona na ime poticaja za zasnivanje zasada maline, kupine, američke borovnice, aronije, brusnice, ribizle i vinove loze odobreno je od 131.100 KM, a na ime premije za nabavku plastenika odobreno je 4.830 KM za 5 poljoprivrednih proizvođača.

Na istoj sjednici Vlada kantona usvojila je izmjenu Programa utroška sredstava za uređenje poljoprivrednog zemljišta za 2015. godinu. Usvajanje ove izmjene Programa prolongirano je zbog izmjene Odluke o korištenju sredstava prikupljenih od naknada za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta koju je Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila u augustu 2015. godine.

Vlada Kantona donijela je Odluku o dodjeli koncesije za projektovanje, izgradnju, korištenje i prijenos MHE „Petrovići“ na rijeci Stupčanici,općinaOlovo, privrednom društvu „ENERGONOVA“ d.o.o. Sarajevo, na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, koje je provelo javni poziv za dodjelu koncesije, na osnovu Odluke Vlade kantona o pristupanju provođenja procedure dodjele predmetne koncesije („Službene novine Zeničko-dobojskog kantona“, broj: 5/15).

Komisija za koncesije je utvrdila da ponuda „ENERGONOVA“ d.o.o. Sarajevo, ispunjava sve tražene uslove Javnog poziva i predložila je Vladi donošenje ove odluke. Instalisana snaga MHE „Petrovići“ je 1555 kW, ukupna investicija iznosi 4,5 mil.KM, tekuća koncesiona naknada je 10% od ukupnog prihoda male hidroelektrane, a jednokratna koncesiona naknada koja se uplaćuje prije potpisivanja ugovora iznosi 83.000,00 KM. Koncesionar se obavezuje da kod izvođenja radova angažuje najmanje 60% domaćih privrednih društava i da u infrastrukturu MZ „Petrovići“ uloži 80.000,00 KM.

Danas su usvojene dopunu Programa utroška sredstava vodnih naknada za 2015. godinu, kojeg je Vlada kantona usvojila 05.05.2015. godine. Dopuna Programa izrađena je na osnovu Odluke Vlade Kantona od 02.10.2015. godine o uvećanju sredstava na poziciji vodnih naknada u Budžetu Kantona za 2015. godinu, na temelju ostvarenog priliva sredstava vodnih naknada. Dopunom Programa kojeg je danas usvojila Vlada Kantona planiran je iznos od 1,5 mil. KM za realizaciju 34 projekta vodne infrastrukture na području svih 12 općina Kantona, u skladu sa Odlukom o kriterijima za utvrđivanje prioritetnih projekata iz oblasti upravljanja vodama od općinskog značaja za program utroška sredstava vodnih naknada za 2015. godinu („Službene novine Zeničko-dobojskog kantona“, broj:7/15), od čega 11 zaštitnih vodnih objekata (objekti za zaštitu od voda), 16 objekata za korištenje voda (vodovodi) i 7 objekata za zaštitu voda (odvodnja otpadnih voda).

Ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem