Rukomet

Postignut dogovor u RS BiH – Osniva se Rukometni savez FBiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Postignut dogovor u RS BiH – Osniva se Rukometni savez FBiH – RS BiH već dugo nije funkcionisao. Činjenica da je Federalni savez formiran bez hrvatskih predstavnika dovela je do potpune blokade krovne organizacije. Start drugog dijela Premijer lige već je prolongiran za sedam dana, izvjesna je bila totalna blokada, kancelarija saveza ne bi funkcionisala, reprezentacija ne bi mogla da nastavi kvalifikacioni ciklus…

Povodom toga u Banjaluci je održan sastanak Izvršnog odbora krovne „kuće rukometa“ na kojem su se pronašla rješenja za nagomilane probleme, objavili su na Mondo.ba.

Naime, na sastanku u Banjaluci, članovi Izvršnog odbora Rukometnog saveza BiH potvrdili su odluku da Savez ubuduće čine Rukometni savez RS i Rukometni savez Federacije BiH (koji će činiti Kantonalni savezi i RS Herceg-Bosne).

Osnivanjem Rukometnog saveza Federacije BiH, koji će činiti Kantonalni savezi i Rukometni savez Herceg-Bosne, biće riješeni problemi u kojima se našao Rukometni savez Bosne i Hercegovine.

To je glavni zaključak sjednice Izvršnog odbora Rukometnog saveza BiH. Jednoglasno su usvojene tri veoma bitne odluke, koje će mnogo značiti za budućnost rukometnog sporta u Bosni i Hercegovini.

1. Rukometni savez BiH ubuduće će funkcionisati na principima sadašnje organizacije i to principima pariteta, konsenzusa i rotacije.

2.IO RS BiH saglasan je sa rješenjem u kome će organizacija Federalnog rukometnog saveza BiH biti sastavljen iz dvije članice, i to: Kantonalnih rukometnih saveza i Rukometnog saveza Herceg-Bosne.

Ovo rješenje biće ugrađeno i u izmjene i dopune sadašnjeg statuta RS BiH.

3.Izvršni odbor RS BiH predložio je da se član 1 postojećeg Statuta RS BiH kod izmjene istog precizira da će Rukometni savez BiH činiti Rukometni savez Republike Srpske i Rukometni savez Federacije BiH (koji čine Kantonalni savezi i Savez HB).

Predsjednik RS BiH Zdravko Miličević zahvalio se čelnicima Kantonalnih saveza i RS Herceg-Bosne, kao i generalnom sekretaru, koji je uložio ogroman napor kako bi se zajedno sa članovima IO pronašlo rješenje za problem sa kojim se susretao Savez.
“Imamo odlične vijesti za sve koji vole rukomet. Donijeli smo konkretne odluke, koje su krucijalne za rukomet u BiH. Sva tri naroda biće ravnopravni u Savezu, donosiće se konsenzusom, dok će na čelnim funkcijama i komisijama dolaziti do rotacije”, poručio je prvi čovjek RS BiH.

On je dodao da će biti formiran Rukometni savez Federacije BiH, koji će činiti Kantonalni savezi i Rukometni savez Herceg-Bosne, čime će biti zadovoljen Zakon o sportu.
“Ovim odlukama prevazišli smo agoniju koja je trajala predugo. Federalni rukometni savez trebalo bi da se organizuje i registruje do kraja februara, kako bismo mogli pristupiti Skupštini RS BiH, gdje ćemo usvojiti novi Statut Rukometnog saveza BiH”, istakao je Miličević.

Potpredsjednik saveza Enid Tahirović, koji je nedavno podnio ostavku na ovu funkciju, ali će ostati u tehničkom mandatu, prokomentarisao je svoju ostavku:
“Nakon što bude održana Skupština, doći će neki novi ljudi. Možda ja i ostanem, ali trenutna odluka je da više neću biti dio Izvršnog odbora“.

Slična situacija je i sa generalnim sekretarom Smajom Karačićem, koji će ostati raditi u tehničkom mandatu.
„Jedan od glavnih razloga moje odluke o ostavci bio je nemogućnost formiranja Saveza u skladu sa zakonom“, kaže Karačić.

E.Imamović

Foto Mondo/Goran Arbutina



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno