Biznis

Poslovi budućnosti: Zanimanja koja će biti tražena!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Budućnost vrlo vjerojatno donosi zanimanja unutar informacijske tehnologije za koja još nismo čuli, kao i u alternativnim izvorima energije i globalnoj trgovini.

Teško je predvidjeti koja će biti zanimanja budućnosti iako su mnoga tijekom historije nestala, a na njihovo mjesto došla su nova. Zanimanja kojima prijeti nestanak zbog napretka tehnologije su mljekari, dostavljači novina… dok trenutno vrlo atraktivna poput web dizajnera, savjetnika za medije, biotehnologa nisu postojala prije 50-ak godina.

Budućnost vrlo vjerojatno donosi zanimanja u području informacijske tehnologije za koja još nismo čuli, kao i u alternativnim izvorima energije i globalnoj trgovini.
Vrijedno je znati koji će poslovi izvjesno jačati kao i područja u kojima će napredak u karijeri biti znatno lakši, a posao sigurniji, piše Kent.ac.uk.

Medicina

Sve dok stanovništvo globalno stari, a životni vijek se produljuje, uvijek će postojati potreba za radnom snagom koja će se brinuti o starijima, ali i istraživati lijek za primjerice – demenciju. Postojat će potreba za velikim brojem njegovatelja u domovima za starije kao i za brigu u njihovim domovima onih koji odluče ostati. Konačno, postojat će potreba i za robotima koji će također pomagati. Već sad postoje roboti koji čiste i kose travu, a koji će također pomagati u brizi za starije. Tu su i arhitekti koji će biti traženi kako bi razvili “pametne kuće” za stariju populaciju.

Evo gdje i za koja će se područja u budućnosti tražiti radnici:

Svemir

Svemirski turizam sve je izvjesniji posebno nakon osnivanja društva Virgin Galactic i sličnih kompanija povezanih s istraživanjem svemira te s nedostatkom hemijskih elemenata na Zemlji kao što su neodimij koji je ključan za industriju zračnih turbina, industrijskih magneta, aeromotora, optike i vizualnog ekrana. Zbog toga ćemo u budućnosti trebati svemirske rudare koji će s asteroida “vaditi” potrebne elemente kojih na Zemlji više neće biti.

Ako se na Mjesecu i Marsu razviju kolonije, astrobiolozi (proučavaju nastanak i evoluciju bioloških sustava u svemiru) će morati razviti biljke i hranu koje će se moći nositi s izuzetnim zračenjima, hladnoćom i slanom vodom u kolonijama. Svemirski kliničari morat će se specijalizirati za učinke radijacije, ali i nedostatka gravitacije koja će imati utjecaja na mišićni i koštani sustav ljudi.

Bujanje svemirskog smeća u orbiti Zemlje postaje prava prijetnja komunikacijskih satelitima pa čak i Međunarodnoj svemirskoj stanici. Zbog toga ćemo trebati stručnjake za reciklažu svemirskog smeća koji će identificirati lokacije u orbiti gdje se smeće najviše skuplja, ali i razviti učinkovite metode njegova uklanjanja.

Društvene mreže

Organizatori društvenih mreža bit će tražena roba. Brendiranje vlastitog imidža postaje nevjerojatno važno u zapadnim državama. Upravo zato se društvene mreže sve više komercijaliziraju ne samo za pojedince nego i za kompanije koji sve više investiraju u njih. Sve više ljudi počinje doživljavati sebe kao bitne poput estradnjaka i zvijezda zbog čega će trebati i menadžere koji će im organizirati događaje i smišljati strategije kako bi ostali relevantni.

Uz to su vezani poslovi privatnih trenera, nutricionista, stilista. Budućnost imaju i plastični kirurzi jer živimo u isključivo vizualnom dobu.

Računarstvo i internet

Budući da je internet beskonačan, razvojni web inženjeri i inženjeri za razvoj aplikacija pametnih telefona i tableta će se tražiti i u budućnosti. Upravo ova znanja i vještine mogu zaraditi velik novac, a s druge strane ne traže velika ulaganja. Potrebna je tek originalna ideja pa su ona plodno tlo za razvoj malih tvrtki i startupova.

Savjetnici za sigurnost IT sektora – ovo zanimanje bit će iznimno traženo budući da prijetnje na internetu rastu pa je cyber zaštita sve potrebnija.

Oglašavanje na internetu nadjačat će tradicionalno oglašavanje u smislu prihoda pa će postojati i povećana potreba za specijalistima u digitalnom marketingu.
3D dizajneri će uvijek biti traženi za produkciju igrica ali i filmova, za specijalne efekte kao i za arhitektonske vizuale virtualnih građevina. Inženjeri za mrežu također će biti traženi jer će postojati potreba za sve bržom uslugom.

Robotika

Roboti će svoje mjesto naći u industriji, medicini i drugim područjima jer su visoko efikasni za neugodna i opasna zanimanja. Ujedno im takvi poslovi nikad neće dosaditi niti utjecati na njihovu usredotočenost. Zbog toga će se tražiti inženjeri za robotičke vještine – već sad postoje projekcije da će roboti sudjelovati i jednostavnim poslovima u operacijskim dvoranama upravo zbog njihove preciznosti.

Možda će se preseliti iz industrija u kojima su već ustaljeni poput autoindustrije i nuklearne industrije u ljuske domove. Dronovi se koriste u vojne svrhe pa će se vrlo vjerojatno preseliti i u civilni sektor.

Pametna vozila postaju prošlost jer je izvjesno da će u budućnosti postojati pametne prometnice gdje će vas vozilo odvesti na vašu destinaciju, a da ih ne morate kontrolirati.

Energija i okoliš

Poslovi vezani uz dizajn i održavanje vjetroelektrana kao i solarnih panela. Budući da vozila na fosilna goriva izbacuju velike količine ugljičnog dioksida, razvijat će se i alternativni načini proizvodnje vozila koji će biti nastrojeni očuvanju okoliša. Kako će se trošiti prirodni izvori energije, sve više ćemo trebati održivi razvoj koji je povezan s recikliranjem i upravljanjem otpadom. Hidrolozi i geolozi će biti traženi da pronađu nove izvore vode čije se zalihe također rapidno smanjuju.

Radit će se i na sprečavanju izumiranja vrsta s obzirom na globalno zatopljenje pa će biti potrebni i genetički inženjeri.

“Treneri za zelenu karijeru” savjetovat će zaposlenike o ljudskim učincima na okoliš te će ujedno poboljšavati kvalitetu života i radne te etičke vještine.

Biznis i pravo

Redukcije će bit sve važniji čimbenik u poslovanju. Ljudska želja da smanjuje rizik u investicijama koje su u porastu tražit će financijske stručnjake i upravljače istrenirane za analizu financijske razmjene koja ulagačima pomaže smanjiti rizike i troškove.

Budućnost financijskog tržišta ostaje nepoznata, ali se zna da se često mijenja zbog čega će biti traženi oni koji znaju koristiti numeričke i kvantitativne tehnike kojima će analizirati tržište. Ti djelatnici bit će odlično plaćeni jer stvaraju ogromnu dobit!

Organizacije, trgovačka društva… danas su opterećene sa stalno rastućim brojem regulativa, dok s druge strane postoji potreba za transparentnim poslovanjem. Zbog toga će biti traženi i stručnjaci koji će savjetovati kako se u što kraćem roku prilagoditi zakonskim promjenama.

Očekuje se i velik rast potrebe pravnika za društvene mreže koji će moći voditi sporove na sudovima, s naglaskom na društvene medije i e-izdavaštvo. Već postoje problemi s Twitterom koji služi kao platforma za osobne napade, ali takve se stvari događaju i s nezadovoljnim radnicima koji svoje kompanije ocrnjuju također preko te društvene mreže. Još nije posve jasno što kompanije i njihovi zaposlenici imaju od korištenja LinkedIna – naročito ako ga financiraju kompanije. Zbog toga se pojavila teorija da će se LinkedIn računi možda svesti na zapošljavanje i davanje otkaza.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno