Info

Posljednji izvještaji: Sjećanje na novinare stradale u ratovima na Balkanu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Posljednji izvještaji: Sjećanje na novinare stradale u ratovima na Balkanu – Oko 140 novinara i medijskih radnika poginulo je tokom i nakon nasilnog raspada Jugoslavije, a samo je jedna osoba osuđena za neke od tih ubistava.

Kjašif Smajlović, Slavko Ćuruvija i Shefki Popova samo su neki od oko 140 novinara i medijskih radnika koji su izgubili živote tokom i nakon ratova na prostorima bivše Jugoslavije. Novi serijal Balkanske istraživačke regionalne mreže “Posljednji izvještaji” govori o pogibijama medijskih profesionalaca u ratovima devedesetih, od kojih su neki bili i strani dopisnici.

Neki su poginuli tokom izvještavanja sa borbenih linija, dok su drugi ubijeni na ulici ili u redakcijama. Usred histerije nacionalistički vođenih nemira, novinari su smatrani neprijateljima koji su izvještavali o nepodobnim istinama, navodi BIRN. Jedina osoba koja je osuđena za odgovornost za neka od tih ubistava je Dragan Vasiljković ili Kapetan Dragan koji je proglašen krivim za napade u Hrvatskoj u kojima je poginuo jedan njemački novinar.

Izostanak više presuda pokazuje da je stepen nekažnjivosti za napade na novinare izuzetno veliki i da se održao i decenijama nakon konflikata u balkanskim zemljama.

“Posljednji izvještaji” govore o nekim od ubijenih novinara i neuspjelim pokušajima da se osigura pravda za njih – nekada zbog zanemarivanja institucija a u nekim slučajevima zbog toga što njihova ubistva imaju veze sa najvišim instancama trenutnih vlasti zemalja Balkana. Serijal je moguće pogledati ovdje.

media.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno