Info

Posjeta povratničkom naselju Janja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

 

Projekt pod nazivom: “Podrška održivom projektu u BiH-obnovimo mostove prijateljstva u BiH”. Do sada smo organizovali 5 posjeta povratničkim naseljima. ( Grapska kod Doboja, Kamenica kod Teslića, Jakeš-općina Vukosavlje, Prnjavor, Janja).

Zahvaljujući mnogima ovaj projekt se realizuje širom BiH. Partneri projekta su: Fondacija HIFS ( Humanity International Foundation Switzerland), i Udruženje Balmed-Istanbul. Veliku podršku realizaciji projekta dali su : Federalno ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica, Kompanija AS Group, Izdavačka kuća Nam, ministarstvo za rad i izbjeglice i raseljena lica ZDK i mnogi drugi. Jučer (28.02), smo bili sa našim prijateljima iz povratničkog naselja Janja kod Bijeljine gdje smo zajedno organizovali svečani program povodom 1 marta- Dana Nezavisnosti BiH. Na čelu sa domaćinom Samirom Baćevcom, domaćini su bili fantastični, veoma gostoprimljivi, i odlični organizatori. Preko 600 osoba bilo je prisutno u Domu kulture Janja gdje je organizovan svečani program povodom Dana Nezavisnosti BiH.

U programu su učestvovali članovi Mostova Prijateljstva BiH, BKUD Mula-Alija Sadiković iz Janje, GUD Filigran-Zenica,KUD Sjenina-Sjenina Rijeka iz Doboja, glumac BNP MUgdim Avdagić, pjevači Omer Kadrić, Aiša Zaimović i Mujo Aganović. Takođe, je organizovana i prijateljska utakmica u malom nogometu gdje su snage odmjerili ekipa Zeničkih Zambaka i FK Podrinje iz Janje. Na manifestaciji su bili prisutni i mladi iz povratničkih naselja iz Doboja, Orašja, Zvornika, Tešnja.Doboja.

Gosti na Svečanoj Akademiji u Janji su bili i dr.Edin Ramić-ministar za izbjeglice i raseljena lica FBiH, dr.Nezir Pivić- zamjenik ministra pravde BiH, Ramiz Salkić-potpredsjednik RS, dr.Dževad Mahmutović- savjetnik člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Jasmin Duvnjak-potpredsjednik skupštine ZDK,delegati u Vijeću naroda RS-Mujo Hadžiomerović, Kemo Čamdžija,Samir Baćevac koji je bio domaćin u Janji, Nedim Čivić-zastupnik u skupštini RS, zamjenik gradonačelnika Bijeljine Huso Zečkanović, glavni imam IZ Bijeljina Samir ef Camić i mnogi drugi), koji su svojim prisustvom podržali našu zajedničku manifestaciju, kao i naš projekt i koji su iskazali poštovanje prema povratničkoj populaciji i svojoj domovini BiH.

Na Svečanoj akademiji smo uručili i Plaketu za nesebičan doprinos i velike zasluge u održivom povratku u BIH dr.Edinu Ramiću ( ministar za izbjeglice i raseljena lica FBiH). Svojim dugogodišnjim radom, i sa različitih pozicija, mnogo je pomogao u održivom povratku u BiH, Edin Ramić je ministar koji je stalno sa narodom i uz narod, na terenu u kominikaciji sa povratnicima širom BiH.

Velikom broju prisutne djece smo obezbjedili poklone-slatkiše koje je obezbjedila kompanija AS Group. Obezbjedili smo i skromne poklone -igračke koje smo podijeli prisutnoj djeci kao i knjige koje je donirao direktor Izdavačke kuće Nam-Sevlid Hurtić.
Hvala povratnicima-mještanima Janje koji su masovnim povratkom svojim domovima pokazali da su heroji BiH, i na najbolji mogući način pokazali koliko se voli Bosna i Hercegovina i kako se treba boriti za nju. Sve državne institucije, nevladine organizacije u BiH, privrednici imaju obavezu da pomognu održivi povratak, da pomognu povratnike svako na svoj način, jer su oni garant opstanka BiH.

Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH-Zenica ide dalje sa aktivnostima i posjetama povratničkim naseljima jer je naš cilj da u 2016 godini realizujemo posjete u 20 povratničkih naselja u BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno