Ljudi

Poruka vjere, poruka dobra – Hfz. prof. dr. Mevludin Dizdarević: Odnos prema vremenu; aktivizam i pasivnost

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gost današnje emisije Poruka vjere, poruka dobra, centralnog ramazanskog programa Televizije BIR, bio je hafiz prof. dr. Mevludin Dizdarević, muftija zenički.

Ukazao je na važnost vremena, posebno u kontekstu činjenice da je Uzvišeni Allah, dž.š., objavio suru El-Asr u kojoj se kune vremenom.

Da je samo ova sura objavljena, bilo bi dovoljno pouke za čovječanstvo.

– Vrijeme je ono što cijedi čovjeka i uzima od njega njegovu moć i snagu pa tako moramo dobro paziti kako trošimo vrijeme. Mufesiri su rekli da se vrijeme dijeli samo na troje; jučer – što je žaljenje, sutra – što je nada i danas – ono što je stvarnost – naglasio je muftija Dizdarević.

Pojasnio je da je prošlost, svakako, važna, ali ne da bismo u njoj živjeli.

– Ako ovladamo prošlošću, ovladat ćemo sadašnjošću, a ako ovladamo sadašnjošći, ovladat ćemo budućnošću. Naše fokusiranje treba da je usmjereno na današnji dan – šta mi to danas možemo uraditi? Današnji dan je poklon od Gospodara, jer niko od nas ne zna hoće li dočekati sutra – kazao je muftija zenički.

Ako razumijevamo prošlost kao putokaz, to će se pozitivno odraziti na naš život. Ne možemo kopirati druge i očekivati isti ishod. Ako nam je stalo do napretka, shvatit ćemo prošlost kao poticaj i imat ćemo zdrav odnos prema njoj.

Kada gledamo na dunjaluk i ahiret i upitamo se šta je važnije od toga.

– Potpuno je pogrešno okrenuti se samo jednome. Ovaj dunjaluk jeste važan, ali nije jedini važan. Ovaj dunjaluk bi bio potpuno besmislen da nema ahireta. Sva priča o moralu i etici, bila bi besmislena da nema onog svijeta. Sve ima smisla, jer znamo da ovo nije jedina realnost. Isto tako, jedini put kojim možemo doći do onog svijeta jeste ovaj. U skladu s tim, trudimo se raditi ispravno na ovom svijetu, kako bismo ušli u vječnost i dobili one blagodati koje nam Allah dž.š. obećava – pojasnio je muftija Dizdarević.

Cijela emisija dostupna je na YouTube kanalu BIR televizije.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno