Info

Poruka reisa Huseina ef. Kavazovića povodom nove hidžretske godine

Poruka reisa Huseina ef. Kavazovića povodom nove hidžretske godine
Poruka reisa Huseina ef. Kavazovića povodom nove hidžretske godine
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Poruka reisa Huseina ef. Kavazovića povodom nove hidžretske godine- Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u subotu 01. oktobra 2016. godine, sa zalaskom sunca nastupit će 01.Muharrem 1438. hidžretske godine. Tim povodom reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je muslimanima novogodišnju čestitku u kojoj se kaže:

– Poštovana braćo i sestre, muslimani i muslimanke,

Sa zalaskom sunca nastupit će nova 1438. hidžretska godina. Na ovaj dan prisjećamo se hidžre, seobe Poslanika a.s. i prvih muslimana iz Mekke u Medinu, koja je bila i ostala trajno nadahnuće u životu svakog muslimana i muslimanke. Stoga danas hidžra opominje muslimane, muslimanske zajednice i institucije da mogu opstajati i razvijati se isključivo na principima pravde, morala i dobrobiti ljudi, a da je zulum i nasilje put u propast i iznevjeravanje Božijeg povjerenja.

Ovaj događaj sa sobom nosi univerzalnu poruku svim ljudima da je njihov uspjeh u stalnom naporu da u svojim životima čine seobu od grijeha i zla prema dobru i dobročinstvu, da napuštaju ono što je štetno za njih i njihov moral u korist onoga što je dobro.

Pozivam muslimane i muslimanke da u svojim ličnim životima i javnom radu slijede univerzalne poruke Hidžre: da im današnji dan bude bolji i plodotvorniji od jučerašnjeg, da marljivo i neprestano rade kako bi u našem društvu otklonili sve oblike diskriminacije i nasilja, da pruže sklonište i utjehu svim ucviljenim i potlačenim i da bez oklijevanja materijalno i moralno pomognu svima kojima je njihova pomoć potrebna.

Svim muslimanima i muslimanka u Bosni i Hercegovini, Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori, svim imamima i uposlenicima Islamske zajednice čestitam Novu 1438. hidžretsku godinu uz želju da svima bude sretna i berićetna i moleći Allaha dž. š. da muslimanima podari slogu, da ujedini njihova srca u dobru, da našu Zajednicu učvrsti u napretku, da našu Domovinu čuva u blagostanju i miru, i da svim ljudima ukaže na put sreće i uspjeha, stoji na kraju čestitke reisu-l-uleme Kavazović.

avaz.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno