Info

Porast vodostaja u FBiH

Porast vodostaja
Porast vodostaja
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH registruje se porast vodostaja, a značajniji porast vodostaja se bilježi na slivovima Une, Sane, Usore i Spreče, saopćila je Agencija za vodno područje rijeke Save.

Vrijednosti satnog povećanja vodostaja kreću se u dijapazonu od 3 cm/satu na rijeci Bosni u Žepču do 24 cm/satu na rijeci Usori u Kaloševićima.

Trend porasta od 10 cm/satu se bilježi u Sanskom Mostu na rijeci Sani, Hrustovu na Sanici i Karanovcu na Spreči.

Prema procjenama baziranim na raspoloživim meteorološkim prognozama i podacima iz Informacionog sistema voda, ne očekuju se izlijevanja vodotoka iz korita izuzev bujičnih vodotoka, te se skreće pažnja na povećan oprez stanovništvu koje živi uz ove vodotoke.
Na dijelu rijeke Save koji je u nadležnosti Agencije registruje se porast vodostaja od 3-4 cm/satu. Sagledavajući situaciju na uzvodnom dijelu toka rijeke Save ne očekuje se značajnije povećanje vodostaja u narednom periodu, te se time i ne očekuje provođenje mjera odbrane od poplava na tom području.

Obilne padavine registrovane su u posljednja 24 sata, od 12 mm u Sarajevu do 83 mm u Tuzli. Tlo je relativno zasićeno usljed padavina u prethodnom periodu tako da su padavine registrovane u posljednja 24 sata prouzrokovale intenzivnije oticanje prema vodotocima.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno