Info

Polovna roba sve traženija u BiH – nova odjeća postala luksuz?

Podijeli ovu vijest:

Građani Bosne i Hercegovine se, zbog prilično skromnog životnog standarda, sve više okreću kupovini polovnih roba, koje su kudikamo jeftinije od novih za koje mnogima, dok zadovolje one najosnovnije potrebe, ne ostane novca.

Primjera radi, za 11 mjeseci prošle godine, u BiH je uvezeno polovne odjeće u vrijednosti 7,2 miliona KM, što je za 800.000 KM više nego u cijeloj 2020.

U ovom periodu, uvezli smo skoro 3.760 tona, ili za skoro 500 tona više.

To su za Srpskainfo potvrdili u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, čiji podaci pokazuju da je, unazad deceniju i nešto, 2021. bila druga po vrijednosti uvoza korištene garderobe.

Najveći uvoz od 7,6 miliona KM, zabilježen je 2014. godine.

Kako pokazuje analiza UIO, u BiH je za 12 godina uvezeno 39.670 tona polovne odjeće, ukupne vrijednosti 73,6 miliona KM.

PROČITAJTE I:   Svađa u studiju N1, voditeljica morala nakratko prekinuti emisiju

S obzirom na prilično skroman standard, nezaposleni, penzioneri i mnogi radnici jednostavno nemaju izbora nego da garderobu kupuju samo kad je to neophodno, nerijetko se snabdijevajući u “second hand“ shopovima ili kineskim radnjama.

Oni koji su malo solventniji i koji žele nešto skuplje, odnosno “markirane” odjevne predmete, uglavnom se oblače na rate, jer tako lakše podnose ovaj izdatak.

“Većinu ljudi se već odavno snabdijeva korištenim robama, te u radnjama polovne garderobe, jer su im primanja taman tolika da mogu da podmire ono najosnovnije. Sve ostalo za njih je luksuz, pa tako i nova odjeća”, kažu u udruženjima potrošača.

Iako su mnoge branše pretrpjele značajne finansijske posljedice u ove dvije godine epidemije korona virusa, u „second hand“ shopopvima se ne žale na promet. Kako kažu, i sada imaju posla, prije svega jer njihovoj robi, cjenovno, nova garderoba ne može da parira.

PROČITAJTE I:   Meteorolozi izdali upozorenje za danas: Objavljena i prognoza do utorka

Naglašavaju da, s druge strane, kvalitet očuvane polovne odjeće nimalo ne zaostaje za kvalitetom garderobe koja se prodaje u mnogim buticima ili na pijacama.

Posljednjih godina naši građani sve više kupuju i polovan namještaj, te bijelu tehniku. Kako je potvrđeno u radnjama sa ovakvom robom, kod njih komad bijele tehnike u prosjeku košta od 350 do 450 KM, što je i do tri puta jeftinije od novog.

Za ljude skromnih primanja, to je prilična olakšica, s obzirom na to da, posebno kad dođe do opremanja kuće ili stana, rijetki mogu da za keš kupe više ovih proizvoda odjednom.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010