Info

Polovina domaćinstava ostaje bez TV signala!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bosna i Hercegovina jedina je država u regiji i među rijetkima u svijetu u kojoj nije počeo proces digitalizacije, iako je 17.juni bio krajnji rok za prelazak na digitalni TV signal. Neprovođenje ovog procesa već je ostavilo prve posljedice po našu zemlju. Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH zaprimila je zahtjev administracije Srbije za gašenje TV predajnika na lokaciji Veliki Žep s kojeg se emitira signal BHT-a, tako da je već ugašen i prvi predajnik. Bez signala BHT-a ostalo je šire područje istočne Bosne, i to općine Srebrenica, Šekovići, Zvornik, Vlasenica, Bratunac, Višegrad, Bijeljina i Rudo.

Iz RAK-a navode kako očekuju da će primiti slične zahtjeve i u narednom periodu, što će, nadaju se, potaknuti državu da pristupi realizaciji procesa digitalizacije u što skorije vrijeme.

– Posljedice neprelaska s analognog na digitalno zemaljsko emitiranje su jasne. Građani koji prate TV programe putem analognog signala, a to je oko 50 posto domaćinstava u BiH, najvjerojatnije će se suočavati sa smetnjama u prijenosu programskog sadržaja ili totalnim prestankom, a zbog zahtjeva susjednih administracija za isključenje pojedinih predajničkih lokacija – kazala je za “Avaz” Amela Odobašić, portparol RAK-a.

Što više vremena budemo trebali za prelazak na digitalno emitiranje, to će veći broj predajnika biti ugašen, pojasnila je Odobašić.

Siniša Petrović, pomoćnik direktora RAK-a za upravljanje radiofrekvencijskim spektrom, istakao je da predajnici TV stanica u BiH neće više uživati ni međunarodnu zaštitu. Ipak, naveo je da nije riječ o klasičnom medijskom mraku.

– Većina će se morati ugasiti, tako da će rad televizijskih predajnika isključivo zavisiti od dinamike realizacije digitalnih planova susjednih zemalja – pojasnio je Petrović.

Nastali problem

Naglasio je da će se RAK zajedno s državom, operaterima i TV kućama pokušati izboriti s nastalim problemom.

– Imajući u vidu da je za početak procesa prelaska na digitalno zemaljsko emitiranje potreban isključivo politički konsenzus, dok se to ne dogodi, građani neće biti u mogućnosti uživati u prednostima koje im pruža digitalizacija – kazao je Petrović.

Karamehmedović: Izbjeći katastrofu

– Nadam se da se, uz malo dobre volje i razumijevanja, može, da ne kažem mora, prevazići problem digitalizacije. Bila bi katastrofalna situacija da građani BiH u Podrinju ostanu bez signala javnog emitera BHT 1 – izjavio je za agenciju Onasa v. d. generalnog direktora BHRT-a Belmin Karamehmedović.

Ženevskim sporazumom iz 2006. godine sve evropske zemlje obavezale su se da do 17. juna 2015. prijeđu na digitalni signal emitiranja programa.
Stanice u BiH koriste frekvencije po osnovu Sporazuma koji je potpisan 1961. godine, a on je zvanično prestao važiti jučer.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno