Sudske klupe

Policija predala slučaj Tužilaštvu, porodica 16-godišnjeg Aldina organizuje protestni skup

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U srijedu, 7. februara u 14 sati, na Trgu Alije Izetbegovića kod Robne kuće “Bosna”, porodica ubijenog šesnaestogodišnjeg Zeničanina Aldina Matića, organizuje protestni skup, na kojem želi ukazati, kako kažu, na sporost i blago rečeno – čudno ponašanje tokom istražnih radnji koje su uslijedile nakon što je njihov sin i brat ubijen krajem decembra prošle godine, ustvardio je Zenicablog Aldinov brat Albin.

Podsjećamo, 27. decembra uvečer u Dolači kod Zenice dogodilo se ranjavanje, kada je iz puške ustrijeljen maloljetni A. M. On je 18. januara preminuo u KCUS Sarajevo od zadobijenih povreda.

Zenicablog je kontaktiran od porodice ubijenog, koja kaže da su ogorčeni da za više od mjesec dana od samog čina, niti se ko privodi, pritvara, niti je policija obavijestila porodicu stradalog, nego su o zločinu saznali sa web portala.

Oni navode da su prijetnjama brata osobe koja je osumnjičena da je pucala u više navrata izloženi maloljetnici koji bi trebali svjedočiti o činu i šta mu je prethodilo, da ih čak presreće na cesti i zaustavlja, a da policija o tome ne želi ni da napravi zabilješku.

Zatražili smo da se o ovim tvrdnjama očituje Uprava policije MUP-a ZDK, te smo dobili danas, na dan kad je zakazan protestni skup, odgovor iz policije.

Podsjećamo da smo upit istovjetnog sadržaja uputili i Tužilaštvu ZDK, ali do ovog trenutka još nemamo od njih odgovor.

– Molimo vas da, svako iz svoje nadležnosti, izvjestite da li imate saznanja dokle je došla istraga o ovom slučaju, šta je urađeno i šta slijedi, kao i da se očitujete imate li saznanja o eventualnim prijetnjama potencijalnim svjedocima. Naglašavamo da smo te informacije dobili od brata ubijenog/stradalog, stajalo je u emailu kojeg smo službenim putem uputili na adresu dvije pomenute institucije.

–Poštovani, vezano za Vaš upit, obavještavamo Vas da je dan nakon prijavljenog događaja u službenim prostorijama Sektora kriminalističke policije, Uprave policije, u svojstvu osumnjičenog ispitan mldb. S.V, rođen 2007. godine, na okolnosti događaja.

Saslušani su svjedoci koji su mogli dati obavijesti o krivičnom djelu, učinitelji, kao i o drugim važnim okolnostima, pronađeni i izuzeti tragovi su dostavljeni na vještačenje, te su provedene i sve druge istražne radnje, a dana 29. 01. 2024. godine Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona dostavljen je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv mldb. S.V., zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 168. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, “Prouzrokovanje smrti iz nehata”.

Što se tiče navoda o eventualnim prijetnjama potencijalnim svjedocima, obavještavamo Vas da Uprava policije ne raspolaže takvim saznanjima, odnosno nije evidentirana bilo kakva prijava, a koja bi se odnosila na prijetnje upućene svjedocima u ovom događaju, navodi se u odgovoru Uprave policije MUP-a ZDK – Odsjek za odnose s javnošću, analitiku i planiranje, kojeg potpisuje policijski službenik Samir Valentić.

Prema Članu 168. Krivičnog zakona Federacije, smrt uzrokovana iz nehata se može kazniti zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina zatvora, a sudska praksa u BIH podrazumijeva uvrštavanje olakšavajućih (ali i otežavajućih) okolnosti za svakog prilikom izricanja ovakvih kazni, pa kazne nekad budu i niže od predviđenog raspona.

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno