Zenica

Pojašnjenje ministra obrazovanja ZDK: Problem je jedino u Zenici, iako Odluka o taksama omogućava besplatnu ovjeru

Pojašnjenje ministra obrazovanja ZDK: Problem je jedino u Zenici, iako Odluka o taksama omogućava besplatnu ovjeru – Prosvjetni radnici, koji ovih dana pripremaju dokumentaciju za apliciranje na konkurse, u Zenici su na žalost po prvi put morali plaćati ovjeru dokumentacije, navodi u svom današnjem reagiranju ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi Zeničko – dobojskog kantona Spahija Kozlić.

U reagiranju se navodi sljedeće – U cilju apeliranja da se ne šire poluistine i neistine (a bez namjere da se sve skupa ispolitizira) želim konstatirati sljedeće:
1. Ovaj problem postoji samo u Zenici. Ostale općine ZDK su iznašle model da prosvjetni radnici budu dijelom ili u potpunosti oslobođeni plaćanja ovjere dokumentacije. Zenica i njena gradska uprava nisu iako član 13 Odluke o administrativnim taksama, kao i ranije, to omogućava.
2. Administrativne takse (time i oslobađanje) su u isključivoj nadležnosti općina i gradova u FBiH. Ministarstvo nema nikakvih nadležnosti po ovom pitanju.
3. U potpunosti je netačna konstatacija da je Grad slao Ministarstvu bilo kakve zahtjeve po ovom pitanju.
4. Konkursna procedura se odvija prema Kriterijima koji su ranije usvojeni uz saglasnost partnera, posebice Sindikata.

-Jako mi je žao što prosvjetni radnici nailaze na probleme u Zenici i zato molim Gradsku upravu da im omogući pravo besplatne ovjere kakvo su imali posljednjih godina.

U cilju poboljšanja stanja u osnovnom i srednjem obrazovanju na području ZDK Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport je u posljednja četiri mjeseca između ostalog uradilo sljedeće:
1. Smanjilo normativ broja učenika u odjeljenjima sa 23 na 21 u cilju zadržavanja broja nastavnika kao i prošle godine, iako je broj upisane djece manji.
2. Ispoštovalo zahtjeve škola za brojem odjeljenja kako je traženo.
3. Pokrenulo rekonstrukciju u više od 30 škola u ZDK.
4. Iznašlo dodatna sredstva u budžetu za nabavku udžbenika za osnovne škole koji će biti besplatno podijeljeni učenicima drugih razreda.
5. Sa EBRD-om pokrenulo aktivnosti u domenu dualnog obrazovanja.
6. Sa njemačkom organizacijom DVV realizira projekat obrazovanja odraslih u cilju smanjenja broja nepismenih.
7. Sa agencijom britanske vlade uključilo 53 osnovne škole u projekat “Škole za 21. vijek”.

Ministarstvu i Vladi ZDK treba saradnja lokalnih zajednica a ne prebacivanje odgovornosti. Za ovaj problem ovjere dokumentacije u Zenici ni na kakav način nije odgovorno Ministarstvo i zato još jednom apelujem na GU Zenica da iznađe model oslobađanja od naknade za ovjere i ubrza procese kako bi prosvjetni radnici na vrijeme predali konkursnu dokumentaciju.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem