Sudske klupe

Pojačane kontrole točenja alkohola maloljetnicima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pojačane kontrole točenja alkohola maloljetnicima – U proteklom periodu, u Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona izvršena je analiza i procjena stanja javnog reda i mira na području Zeničko-dobojskog kantona, posebno kada je u pitanju učešće djece i maloljetnih lica u narušavanju javnog reda i mira, te zloupotreba maloljetnih lica od strane roditelja, staratelja ili trećih lica u svrhu činjenja određenih prekršaja.

Izvršenom analizom je utvrđeno da je svakodnevno primjetan veći broj maloljetnih lica koja, boraveći u ugostiteljskim objektima, konzumiraju alkoholna pića, te sve veći broj maloljetnika koji se po nagovoru starijih osoba, najčešće roditelja ili staratelja, bave prosjačenjem, u tačno određenim vremenskim periodima i na određenim lokalitetima, čime se u znatnoj mjeri ugrožava javni red i mir. Iako policijski službenici svakodnevno sankcionišu počinitelje navedenih prekršaja, prilikom analize istih iskazana je potreba za većom i sveobuhvatnijom akcijom, kako bi se na efikasniji način spriječila ovakva društveno neprihvatljiva i devijantna ponašanja mlade populacije stanovništva, kao i zloupotreba istih.

S tim u vezi, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je sačinila plan aktivnosti koje će se realizovati u narednom periodu, a sa ciljem kontrole zloupotrebe djece u svrhu prosjačenja i protupravnog točenja alkohola maloljetnim licima u ugostiteljskim objektima. Navedene aktivnosti će se sprovoditi u saradnji sa predstavnicima centara za socijalni rad, u vremenskom periodu od 13. do 18. januara tekuće godine, na području svih policijskih stanica našeg Kantona.

Aktivnosti policijskih službenika u navedenom periodu bit će usmjerene na preduzimanje represivnih mjera prema maloljetnim licima koja prosjače ili se odaju skitnji, te njihovim roditeljima, starateljima ili trećim licima koja ih navode na to, kao i licima koja daju alkoholna pića maloljetnicima, a posebno vlasnicima ugostiteljskih i drugih objekata u kojima se toči alkohol, kojim radnjama se čine prekršaji shodno Zakonu o javnom redu i miru Zeničko-dobojskog kantona.

Ovom prilikom, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona iskazuje svoju punu spremnost u osiguranju povoljnog stanja javnog reda i mira na području iz svoje nadležnosti, te poziva građane da se, u svim slučajevima kada uoče radnje i pojave kojima se na bilo koji način remeti javni red i mir, obrate policijskim službenicima na terenu, najbližoj policijskoj stanici ili pozovu broj 122.
Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno