Info

Pojačane aktivnosti policije: Izdato 397 prekršajnih naloga, 46 vozača vozilo pod uticajem alkohola

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon izvršenih analiza i procjena koje su vršene na nivou Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, tokom proteklog vikenda na području svih policijskih stanica od strane policijskih timova provedene su pojačane aktivnosti sa posebnim akcentom na sprečavanje zloupotrebe opojnih droga, te kontrolu i sankcionisanje bahatih vozača, višestrukih povratnika u činjenju težih prekršaja u oblasti saobraćaja.

Naznačene aktivnosti su poduzimane sa ciljem preveniranja saobraćajnih nezgoda, kao i smanjenja posljedica istih, dokumentovanja i sankcionisanja prekršaja sa posebnim naglaskom na sankcionisanje višestrukih povratnika u činjenju saobraćajnih prekršaja koji svojom vožnjom ugrožavaju sigurnost drugih učesnika u saobraćaju, te dokumentovanje krivičnih djela. U tom kontekstu, uspostavljeni su kontrolni punktovi, sa ciljem pojačanih kontrola u saobraćaju, na kojim je vršeno legitimisanje i detaljan pregled vozača i svih lica u vozilu, uključujući i preglede vozila.

U okviru pojačanih aktivnosti, u oblasti saobraćaja, javnog reda i mira, te kriminaliteta u dane 21.22 i 23.06.2024. godine, od strane policijskih timova Uprave policije na području svih policijskih stanica u Zeničko-dobojskom kantonu ostvareni su sljedeći rezultati:

– Kontrolisano je 1094 vozača i vozila,
– Izdato je 397 prekršajnih naloga po saobraćaju,
– 46 vozača je zatečeno da upravlja vozilom pod uticajem alkohola,
– 12 vozača je zatečeno da upravljaju vozilom bez položenog vozačkog ispita,
– 3 vozača su zatečena pod izrečenom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilom,
– 2 vozača su zatečena da upravljaju neregistrovanim motornim vozilom,
– Oduzeta su dva vozila od višestrukih povratnika u činjenju prekršaja u saobraćaju,
– Izvršen je pregled 613 lica i vozila po članu 25. Zakona o policijskim službenicima ZDK,
– Izdato je 29 prekršajnih nalog po javnom redu i miru, od čega je 7 prekršajnih naloga za uživanje opojne droge na javnom mjestu, 5 za prekršaj prosjačenjem, 2 prekršaja po Zakonu o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije ZDK i 15 prekršajnih naloga po Općinskim odlukama o javnom redu i miru.
– Oduzeto je 12 predmeta koji su pogodni za nanošenje tjelesnih povreda,
– Izvršene su “Racije” u 7 ugostiteljskih objekata i kladionica,
– Zadokumentovano je 8 krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, odnosno iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, “Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga”, te jedno krivično djelo iz člana 239. KZ FBiH “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”.

Kako bi se nivo bezbjednosti podigao na najveći mogući nivo, te građanima osigurala puna lična i imovinska sigurnost, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona će i u narednom periodu nastaviti sa provođenjem ovakvih i sličnih aktivnosti.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje Uprave policije MUP-a ZDKStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno