Biznis

Pogledajte šta je BiH najviše izvozila, a što uvozila iz Rusije i Ukrajine

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ekonomisti ne prestaju upozoravati na nepovoljna trgovinska i finansijska kretanja uslijed napada Rusije na Ukrajinu koji traju već punih 12 dana.

Kažu i da ne moramo strahovati od nestašicama i gladi, ali su istovremeno sigurni da će se rast cijena nastaviti.

U tom kontekstu zanimljivo je pogledati koje proizvode i robe je Bosna i Hercegovina do sada uvozila, ali i izvozila u Rusiju i u Ukrajinu, a koje pokazuju podaci Vanjskotrgovinske komore.

Tako je naša zemlja u 2021. godini iz Rusije uvezla robe u iznosu od 269.663.436 KM, dok je robnonovčana razmjena ranijih godina prikazana u tabeli ispod.

Što se tiče strukture proizvoda koje smo uvozili iz Rusije najveći dio se odnosi se na mineralna / fosilna goriva, odnosno naftu i gas, a tu su i stavke koje se odnose na avione, helikoptere i njihove dijelove, zatim drvo i proizvode od drveta i drveni ugalj, plastične mase i proizvode od plastičnih masa….

U izvozu dominiraju lijekovi, jabuke, kruške, dinje, ali i montažne zgrade, obuća…

Kada je riječ o uvozu iz Ukrajine prošle smo godine iz ove zemlje uvezli robe u iznosu 32.477.476 KM, dok je ranijih godina to izgledalo ovako:

Među proizvodima  koje smo uvozili iz Ukrajine dominiraju orašasti plodovi, drvo, turbine na vodenu paru, morske i ostale alge…

Izvoz u Ukrajinu je u prošloj godini iznosio svega 7,4 miliona KM. Kao i u slučaju Rusije, najviše se izvezlo farmaceutskih proizvoda i to u iznosu od tri miliona KM.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno