Info

Pogledajte kolike su stope ubistava širom svijeta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Brazilski Igarape institut napravio je najobimniju javno dostupnu mapu podataka o ubistvima u svijetu, osmišljenu kako bi pokazali kako neke zemlje imaju veći rizik od nasilnog umiranja od drugih.

“To može pomoći u djelotvornoj prevenciji nasilja i osmišljavanju mjera kako ga smanjiti”, kažu u Institutu.

Na 3D globus se klikne da biste vidjeli podatak koji vas interesuje, detaljnu statistiku ubistava u svakoj zemlji na svijetu, ukupan broj ubistava, stopu ubistava, koje oružje se najčešće koristi, koja je dob i pol žrtava, piše Daily Mail.

Karta pokazuje da je najviše nasilja u Latinskoj Americi i na Karibima. U 2012. godini 437.000 ljudi bilo je žrtva ubistva.

Od zemalja najveću stopu ubistava na svijetu ima Honduras sa 7.172 ubistva u 2012. godini, što je stopa od 85,5 ubijenih na 100.000 ljudi. Gotovo polovina žrtava bili su u dobi od 15 i 29 godina, a 92 posto njih bili su muškarci. Ukupno 83 posto smrti uzrokovane su vatrenim oružjem.
Venecuela je na drugom mjestu, dok su Djevičanska ostrva na trećem.

Među najsigurnijim mjestima na svijetu su, bar što se tiče ubistava, Zapadna Evropa, Velika Britanija, Australija i Kanada, prenosi 24sata.hr.
Podaci pokazuju da je u BiH 2011. godine ubijena 51 osoba što je stopa od 1,3 na 100.000 ljudi. Žrtve su u 68,6 posto slučajeva bili muškarci, a vatreno oružje je korišteno u 78 posto ubistava.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno