Info

Poduzimanje mjera na graničnim prijelazima s ciljem sprječavanja širenja koronavirusa (COVID-19)

Poduzimanje mjera na graničnim prijelazima s ciljem sprječavanja širenja koronavirusa (COVID-19) – Ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić, jučer je u Glavnom uredu, 12.3.2020. godine, sazvao hitan sastanak s menadžmentom Granične policije s ciljem utvrđivanja najnovijih predloženih mjera na graničnim prijelazima vezanih za koronavirus (COVID-19) te pravovremenog informiranja javnosti. Ravnatelj Galić je istaknuo kako je neophodno da se svi pridržavaju predloženih mjera te uveo stalno rukovodno dežurstvo u Glavnom uredu, kako radi koronavirusa, tako radi migrantske krize s kojima se svakodnevno suočavamo. Rukovodno dežurstvo će ujedno biti i u svim terenskim uredima i postrojbama Granične policije.

Granična policija BiH dobila je dopis od Ministarstva sigurnost BiH, prema kojemu postupa na graničnim prijelazima, da se poduzmu mjere zabrane ulaska stranaca koji dolaze s područja s intenzivnom transmisijom koronavirusa, posebno iz Kine (pokrajina Hubei), Južne Koreje, Italije i Irana. U slučaju simptoma koronavirusa stranih državljana koji su boravili u navedenim zemljama, primjenjuju se pooštrene mjere i istima se može izdati Rješenje o odbijanju ulaska u BiH na osnovu članka 24. stav (1) u vezi s člankom 19. stav (3) točka (g) Zakona o strancima BiH, gdje je, između ostalog, navedeno da prisustvo stranca na području BiH predstavlja prijetnju javnom zdravlju u BiH.

Nadalje, prema predloženim mjerama Ministarstva civilnih poslova, kada je riječ o državljanima Francuske, Njemačke, Španjolske, kao i ostalim stranim državljanima koji su boravili u navedenim zemljama, policijski službenici Granične policije ili sanitarni inspektori, ustupaju im sanitarni upitnik na popunjavanje, koji se odnosi na njihovo trenutačno zdravstveno stanje, osobne podatke, mjesto i vrijeme namjeravanog boravka u BiH, kontakt telefon. Ujedno im daju i upute (letke) na koji način postupati i kome da se obrate ako se dogodi da naknadno, za vrijeme namjeravanog boravka u BiH, dobiju simptome koronavirusa. Nakon svih prikupljenih informacija, policijski službenici GP ili sanitarni inspektori obavještavaju Zavod za javno zdravstvo da poduzima mjere koje su u njihovoj nadležnosti i po potrebi šalju stručno osoblje i epidemiologa na lice mjesta (također, prema njihovim informacijama, svi putnici iz navedenih zemalja moraju u samoizolaciju narednih 14 dana).

Granična policija BiH konstantno prati situaciju i poduzima sve moguće preventivne mjere, koje se mijenjaju ovisno o situaciji. No, važno je istaknuti kako je to odgovornost ne samo Granične policije BiH i nadležnih tijela i zavoda za javno zdravstvo nego svih građana i putnika da odgovorno i sukladno predloženim mjerama Svjetske zdravstvene organizacije postupaju kako bi se spriječilo širenje virusa COVID-19. Također, obavještavamo sve građane BiH da prilikom graničnih provjera budu savjesni i odgovorni te da obavezno kažu, ako se ne može utvrditi iz putnih isprava, da su boravili na područjima zahvaćenim koronavirusom, posebno u Kini (Wuhan, Hubei), J. Koreji, Italiji, Iranu, Francuskoj, Španjolskoj i Njemačkoj, za svoju dobrobit i dobrobit zajednice.

Prilikom graničnih provjera, policijski službenici Granične policije BiH koriste jednokratne (kirurške) maske i rukavice te su u stalnoj komunikaciji i koordinaciji s nadležnim tijelima i Zavodom za javno zdravstvo, koje ima svu opremu potrebnu za ranu detekciju virusa i nema mjesta panici, sve dok svi zajedno surađujemo i kao pojedinci savjesno i odgovorno postupamo.

Glasnogovornica  Franka Vican

 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem