Info

Podmićivanje široko rasprostranjeno

Podmićivanje široko rasprostranjeno, suštinski problem politička korupcija
Podmićivanje široko rasprostranjeno, suštinski problem politička korupcija

Podmićivanje široko rasprostranjeno- U Sarajevu je održana konferencija pod nazivom “Civilno društvo za odgovornu vlast” u organizaciji Southeast Europe Leadership for Development and Integrity (SELDI) u saradnji sa Centrom za istraživačko novinarstvo (CIN) i lokalnim partnerskim organizacijama, a uz podršku DG NEAR i Civil Society Facility (CSF) Europske Unije (EU).

U okviru konferencije je predstavljeno sveobuhvatno regionalno istraživanje, provedeno u 8 zemalja Zapadnog Balkana i Turske, o stavovima građana o problemu korupcije, koje je izradio SELDI, koristeći metodologiju 2016 Corruption Monitoring System.

Istraživanje pokazuje zabrinjavajuće trendove porasta percipiranog stepena korupcije u zemljama širom regiona, a posebno je negativan trend naglašen u Bosni i Hercegovini. Građani identifukuju političke lidere kao najkorumpiraniju kategoriju, odmah zatim nosioce izvršne vlasti – ministre.

grafikon_1

Korupcijski pritisak na građane, odnosno iznuđivanje mita je u porastu u odnosu na prethodna istraživanja, pri čemu je 33%  građana bilo u poziciji da se od njih traži da izvrše podmićivanje javnih sužbenika (grafikon 2).

grafikon_2

Korupcijski pritisak je osnovni indikator ne samo korupcije u javnoj upravi, već i indikator prisustva koruptivnog okruženja u zemlji. Indikativno je da polovina ispitanika ne vjeruje da je moguće napraviti značajnije iskorake na polju suzbijanja korupcije.

Uz učešće predstavnika organizacija civilnog društva, akademske zajednice, te državnih institucija, jedan od najznačajnijih zaključaka konferencije je da prioretan pravac djelovanja mora biti usmjeren na borbu protiv političke korupcije. U tom smislu pravosudne institucije moraju biti osposobljene u smislu osiguravanja nezavisnosti i odgovarajućih kapaciteta, da se primarno suoče sa procesuiranjem političke korupcije. Uočeni negativni korupcijski trendovi prijete, da ukoliko se ne zaustave, ozbiljno destabiliziraju institucije i funkcionisanje države.

cin.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem