Sudske klupe

Podignuta optužnica protiv inspektora Omerčevića: “Pet stoja i bude sve uredu”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Podignuta optužnica protiv inspektora Omerčevića: “Pet stoja i bude sve uredu” – Općinski sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv kantonalnog turističko-ugostiteljskog inspektora Fuada Omerčevića iz Zavidovića, koji se tereti za traženje dara i zloupotrebu položaja, prenosi Klix.ba

Prema optužnici, Omerčević se tereti da je 14. februara zahtijevao dar za sebe u vidu novca kako u okviru svoje funkcije ne bi učinio što ne bi smio učiniti na način da je vršio inspekcijski nadzor u “Dž. T” d.o.o. Zenica PJ Restoran “E.restoran” suprotno Zakonu o fiskalnim sistemima FBiH. Zakonom je propisano da prekršajni postupak zbog prekršaja iz tog zakona može pokrenuti Federalna uprava za inspekcije poslove i Kantonalna uprava za inspekcije poslove.

Naime, Omerčević je ušao u restoran te uposlenika H. H. informisao da je pregledao stolove za kojim su sjedili gosti i uočio da na jednom stolu nije vidio fiskalni račun, da izvrši presjek stanja kase. Omerčević je zatim tražio dokumentaciju, iako je bio svjestan da shodno navedenim odredbama nije nadležan i da nije imao ovlaštenje ministra da vrši uvid u fiskalne račune.

U objekat je potom ušao vlasnik Đ. S. koji je obavio razgovor s Omerčevićem, kako se navodu u optužnici:

“…nakon čega je u navedeni restoran pristupio vlasnik Đ. S., koji ga je pitao šta nije u redu, a on mu je rekao da ne izdaju fiskalne račune gostima, nakon čega mu je S. saopštio da se izdaju računi i da to može provjeriti tako što će uporediti stanje na kasi, na šta mu je on rekao ‘mogli bi ovo da završimo’, a S. ga je pitao ‘kako’, a on je rekao ‘pet stoja i da bude u redu’, nakon čega mu je S. rekao ‘kakvih bolan pet stoja, nema od toga ništa, dok sam ja živ nećeš dobiti ništa, nijedne marke i piši šta hoćeš’, zatim je S. napustio navedeni objekat, a on je nastavio da vrši pregled dokumentacije u prisustvu tri policijska službenika PS Crkvice, koji su pristupili u navedeni objekat po njegovom pozivu”, navodi se u optužnici.

Omerčević je zatim izdao prekršajne naloge u iznosima od po 2.000 i 500 KM pravnom licu te odgovornom licu u iznosima od 500 i 200 KM.

Prema optužnici, samo 11 dana poslije Omerčević, prekoračivši granice svoje službene ovlasti u namjeri da teže povrijedi prava drugog ili nanese štetu, dolazi u Hotel Zenica gdje obavlja inspekcijski nadzor te podnosi zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka i zabranjuje obavljanje ugostiteljske djelatnosti jer “se vrši bez rješenja nadležnog organa…” iako je navedenom pravnom licu rješenjem Federalnog ministarstva okoliša i turizma utvrđeno da ispunjava minimalne uslove rada propisane za vrstu “hotel”.

Omerčević se tereti da je primio dar i drugi oblik koristi te počinio krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, a Tužilaštvo je zatražilo od Suda da osumnjičenom izrekne mjeru zabrane vršenja posla iz razloga što je krivično djelo koje mu se stavlja na teret izvršeno vezano za obavljanje njegove funkcije.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno