Sudske klupe

Podignuta optužnica protiv carinika iz Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tužitelj Odjela III Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Envera Sarajlića (1971.) iz Zenice, uposlenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH na poziciji carinik.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi.

Prema navodima optužnice, Sarajlić se tereti da je kao službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine zahtijevao i primio dar kako bi u okviru svojih ovlaštenja izvršio radnju koju bi morao izvršiti.

Optuženi se tereti da je u decembru 2014. godine, u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi, na međunarodnom graničnom prelazu Brod, prilikom ulaska iz Hrvatske u BiH, određenoj osobi koja je namjeravala privremeno, za vrijeme godišnjeg odmora uvesti dva skutera za sport zahtijevao i primio dar kako bi joj omogućio uvoz skutera, iako je u okviru svojih ovlaštenja bio obavezan izvršiti tu radnju bez naknade.

Navedena osoba je prilikom kontrolnog pregleda, putnika i stvari, dala na uvid potrebnu dokumentaciju za pomenute skutere, tražeći od optuženog da mu pojasni dalju proceduru privremenog uvoza, ali je Sarajlić i pored toga što je detaljno bio upoznat s propisima, odnosno načinom privremenog uvoza uz oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina, kako bi izvršio uvoz skutera od osobe zatražio iznos od 100 eura, koji mu je osoba uz određene darove u službenim prostorijama graničnog prelaza i predala.

Nakon ulaska na teritoriju BiH, osoba je zaustavljena i kontrolisana od kontrolnih carinskih organa JGP, gdje je pojasnio kako je navedene skutere uvezao i tom prilikom predao novac i druge darove carinskom službeniku, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno