Sudske klupe

AMUS tužio BHT, FTV, BM radio…

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

AMUS (Asocijacija kompozitora muzičkih stvaralaca) već dugo vodi veliku borbu sa televizijskim i radio stanicama za zaštitu autorskih prava, što potvrđuju i tužbe protiv 20-tak manjih i većih televizija u našoj zemlji.
Tako se trenutno na sudu vode sporovi protiv OBN-a, JP Radio i televizije Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, Radio postaje Široki Brijeg, Radio BM d.o.o. Zenica, BEL Kanal d.o.o. Banja Luka…

Asocijacija kompozitora muzičkih stvaralaca ponovo je tužila i sva tri javna emitera (BHT 1, FTV i RTRS) i kako kaže Mirza Hajrić, direktor Stručne službe AMUS-a, to je prema svemu sudeći jedini način da bi se naplatila potraživanja od javnih emitera.

– Oni su po zakonu obavezni imati ugovor o regulisanju autorskih prava, ali su to izbjegavali na sve načine. U aprilu prošle godine potpisali smo privremeni sporazum, kojim su oni trebali regulisati samo mali dio obaveza prema AMUS-u. Pošto nisu ni to uradili jedina pravilna odluka je bila da ih ponovo tužimo. Njihova dugovanja su velika i iznose stotine hiljada konvertibilnih maraka, a sud će utvrditi tačan iznos. Javnim emiterima u zakonu stoji obaveza da predvide sredstva za autorska prava u godišnjem budžetu, ali oni to ignorišu. Pretplata koju Bosanci i Hercegovci plaćaju ide dijelom za zadovoljavanje kulturnih potreba u kojima je važan element muzika. Građani plaćaju pretplatu da bi mogli slušati muziku, ali javni emiteri se oglušuju o svoje zakonske obaveze – kaže za Faktor Mirza Hajrić.

Kontaktirali smo i press-službe BHRT-a i FTV-a, ali su nam rekli da će uskoro poslati zvanično saopštenje o tužbi AMUS-a.

(D. Z./Faktor.ba)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno