Info

Podaci o naplati PDV-a po općinama nepoznati

Kako osigurati pravedniju raspodjelu poreskih prihoda
Kako osigurati pravedniju raspodjelu poreskih prihoda
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Podaci o naplati PDV-a po općinama nepoznati- Budžetski deficiti svih nivoa vlasti, ali i kontroverzni potezi Federalnog ministarstva finansija o raspodjeli prihoda od indirektnih poreza općinama, najava su burnih rasprava. Entiteti, kantoni i općine su složni u tome da se prihodi od poreza raspodijele pravedno, ali se razilaze oko definicije pravednosti.

Situaciju usložnjava činjenica da Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO) ne objavljuje podatke o tome koliko je PDV-a prikupljeno u pojedinim entitetima ili općinama, a zbog čega se u javnim raspravama oko ovog pitanja često koriste neslužbeni podaci.

Politički razlozi

Glasnogovornik UIO Ratko Kovačević za Faktor kaže da je razlog neobjavljivanja tih podataka činjenica da se radi o izuzetno kompleksnoj materiji, te da se nikada ne bi moglo do kraja izračunati koliko je PDV-a prikupljeno u kojem entitetu ili općini.

– Značajan broj firmi posluje i ostvaruje promet i prodaju na nivou čitave BiH te ima nekoliko podružnica, a može biti registrovano u samo jednom gradu – objašnjava Kovačević. Stoga je sporno pitanje kojoj općini ili entitetu da se pripiše iznos prikupljenog PDV-a takve firme.

Ekonomski analitičar Zlatko Hurtić prije svega ističe da se rasprava o raspodjeli prihoda zahuktava zbog budžetskih deficita, ali i tužbi državnih službenika što prijeti krahu fiskalnog sistema.

– U takvoj situaciji svi misle da spas mogu pronaći u raspodjeli prihoda – tvrdi on.

Razlog nepostojanja tačnih podataka o tome koliko su pojedinačno općine, a time i entiteti, pridonijeli u naplati PDV-a on vidi u činjenici da bi to zahtijevalo redefiniranje modela i programa raspodjele prihoda.

– To ne bi trebalo biti pretjerano teško izračunati. Međutim, to se ne radi zbog političkih razloga iako je teško reći kome to tačno odgovara. FBiH tvrdi da postoji odljev sredstava prema RS-u jer se koriste nekompletne formule. U svemu tome postoje brojni razlozi – kazao je Hurtić.

Precizni podaci

Takva kretanja će neminovno prouzrokovati zahtjeve za promjenom modela raspodjele prihoda od indirektnih poreza jer dolazi do svojevrsnog kažnjavanja općina sa velikim brojem stanovnika, a novac se preusmjerava u gradove sa par hiljada stanovnika. Također imajući u vidu pozitivna ekonomska kretanja u FBiH za kojima RS kaska, postavlja se i pitanje zašto koeficijenti raspodjele između entiteta godinama ostaju manje-više isti. Stoga se precizni podaci o naplati PDV-a po općinama nameću kao nužnost za svaku buduću raspravu o pravednijoj raspodjeli budžetskog novca.

Ko je “bolje varao“

Eventualno objavljivanje službenih podataka popisa iz 2013. godine će također dati odgovor na neka pitanja.

– Vidjeti ćemo koja je strana “bolje varala“. Kako sada stvari stoje, to je hrvatska strana i njima će, moguće je, ići veći broj indeksnih prihoda – tvrdi Zlatko Hurtić.

Faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno